Съдът решава коя е кметицата на Исперих
Съдът решава коя е кметицата на Исперих / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Административният съд в Разград ще решава кой да изпълнява длъжността кмет на община Исперих след ареста на избрания градоначалник Бейсим Басри.

Басри бе задържан в началото на април по обвинение в опит за убийство на лесничеи, които го засекли да бракониерства в резервата „Воден“. Той остана в ареста 15 дни, след което прокуратурата промени мярката му за задържане на домашен арест, заради тежките хипертонични кризи, които Басри получавал в ареста.

В деня на задържането си кметът издаде заповед, според която за 56-дневния му отпуск длъжността трябваше да изпълнява заместничката му Невин Скендер. Общинският съвет обаче отмени това решение и назначи другата заместничка – Нехире Юмер – да изпълнява тази длъжност. Скендер е обжалвала пред Административния съд в Разград решението на местния парламент. Делото е насрочено за 20 май, дотогава жалбоподателката е поискала спиране на изпълнението на решението на Общинския съвет. Съдът обаче е оставил без разглеждане нейното искане и към момента, докато се реши делото, кметица остава Нехире Юмер.