Съдът отложи делото срещу Вальо Топлото
Съдът отложи делото срещу Вальо Топлото / снимкa: Sofia Photo Agency
Софийският районен съд отложи делото за валутни измами срещу бившия директор на "Топлофикация” - София Валентин Димитров. Причините за отлагането са зъбобол на подсъдимия, което му е пропречило да участва в заседанието, както и неявяването на единствения свидетел по делото.

Въпреки заболяването на Димитров прокуратурата представи публикация от вестник „Труд”, според която вчера подсъдимият съвсем адекватно е дал интервю. От своя страна защитата представи медицинска бележка, съгласно която Валентин Димитров страда от абсцес на кучешки зъб и изпитва остра болка, която му пречи да говори пред съда и да даде обяснение по делото.

Прокурор Божидар Джамбазов обясни, че заболяването не може да бъде причина за отлагане на делото. Според него не е задължително единственият свидетел Маркус Валерутс да присъства лично в съдебната зала, като е възможно той да даде показания и по телефон.

В обвинителния акт се твърди, че за периода от 20.10.1999 г. до 25.06.2003 г. на територията на Австрия в условията на продължавано престъпление, Димитров е извършвал мними финансови сделки в нарушение на валутното законодателство. Предоставените от него финансови кредити и сделки с ценни книжа са за обща сума от 432581 щатски долара.

Димитров е обвинен и в това, че в периода от 21.11.2003 г. до 17.07.2006 г. в София отново е нарушил валутните закони и не е декларирал платежния баланс на множество сделки, чиято обща стойност е 8 220 401,58 евро.

Делото беше отложено за 30 май.