/ БГНЕС
Съдът на Европейския съюз образува дело по преюдициалното запитване на Върховния административен (ВАС) съд по казуса с предсрочно освободения подуправител на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров, съобщиха от ВАС.

Делото пред Съда на Европейския съюз е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. ВАС поиска също така делото пред Съда на ЕС да се разглежда по реда на бързото производство.

Искането ВАС да направи преюдициално запитване към Съда на ЕС беше отправено от защитата на Гюров. ВАС реши да зададе осем въпроса, свързани с тълкуване на норми от Устава на Европейската система на централните банки, на Европейската централна банка и Договора за функциониране на ЕС.

На 27 юни Комисията за противодействие на корупцията уведоми БНБ за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление "Емисионно".

След това на 16 юли БНБ съобщи, че до произнасяне на съда и парламента дали Андрей Гюров може да бъде подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на Управителния съвет на БНБ, той спира да изпълнява правомощията си.

Гюров внесе жалба във ВАС, където бе образувано дело с докладчик председателя на съда Георги Чолаков. При едно от заседанията по делото Гюров поиска съдия Чолаков да си направи отвод заради съмнения за безпристрастността на Георги Чолаков, които се извеждат от изказване на Христо Иванов пред парламентарната комисията за Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото. Съдебният състав обаче единодушно отхвърли искането му, като го определи за неоснователно.
Константин Костов/БТА