Съдия Кошничаров: Трябваше да потвърдим условната присъда на Ставийски
Съдия Кошничаров: Трябваше да потвърдим условната присъда на Ставийски / снимка: Sofia Photo Agency

С изолирането на Максим Ставийски от обществото за един по-продължителен период от време, няма да бъдат постигнати целите на генералната превенция, каза съдия Георги Кошничаров по повод решението на Бургаския апелативен съд и наложената ефективна присъда на фигуриста.

Съдия Кошничаров е подписал присъдата с особено мнение. Според него условното наказание трябва да бъде потвърдено.

Председателят на съдебния състав Георги Кошничаров, заяви че не е съгласен с мотивите на колегите си Светла Цолова и Димитър Димитров за начина на изтърпяване на наложеното наказание. По думите му целите както на генералната, така и на личната превенция, могат да бъдат постигнати с отлагане изпълнението, както е според решението на Окръжния съд в Бургас.

Съдия Кошничаров заяви, че не е съгласен и за увеличения размер на присъдените граждански искове. Според него от практиката, установена от Върховния касационен съд, присъдените суми от първата инстанция отговарят на изискванията за справедливост.

„Няма вмешателство в работата на съдебния състав. Не допускам да има интервенция при вземане на решението”, каза още магистратът.

Апелативния съд в Бургас наложи ефективна присъда на Максим Ставийски от две години и половина и увеличи размерът на обезщетенията на общо 370 хиляди лева за близките на загиналия Петър Петров и за тежко пострадалата Мануела Горсова.

В началото на декември стана ясно, че спортистът е изплатил присъдените от Бургаския окръжен съд 80 хиляди лева на Мануела Горсова и беше дарил допълнително 20 хиляди лева за лечението й.

Други новини от Бургас