Свещеник направи фолк концерт да спаси църквата си
Свещеник направи фолк концерт да спаси църквата си / БГНЕС, архив

Знаете поговорката "Помогни си сам, за да ти помогне Господ". Именно това прави свещеникът на църквата в град Търговище, който предприема един нестандартен начин за спасяването й - чрез благотворителен концерт. Изпълнителите обаче се оказват основно от поп-фолка, понеже всички други отказали.

На 21 юни фолкпевците Десислава, Галин, Орхан Мурад, Славка Калчева, Милко Калайджиев, и още куп звезди идват на стадион "Димитър Бурков" в Търговище, за да пеят благотворително за църквата "Свето Успение Богородично".

Концертът обаче не бил посрещнат радушно от всички местни и някои институции, разказва отец Бисер Христов. За това и стадионът не успял да се напълни.

"Всички тези изпълнители дариха своя труд безвъзмездно, трябва да знаем, че техните хонорари не са малки, поеха транспорта си, някои дойдоха чак от Истанбул", разказва духовникът.

Църквата отбелязва нов празник: Събор на Доростолските мъченици

Въпреки обществените нагласи, на концерта се изпълнявали само народни песни и балади. Това било изискването на протойерей Христов, пише "24 часа". Той предупредил всички изпълнители на известната музикална компания, че облеклото, визията и песните трябва да бъдат съобразени със събитието, на което са поканени - благотворителен концерт в името на храма.

Стадионът обаче и така не се напълнил заради предразсъдъците, че църквата и фолк музиката не трябва да имат нищо общо. "В един момент аз се притесних, че изпълнителите, свикнали на по-широка аудитория, ще се откажат, но нито един от тях не показа съмнение даже. Всеки един каза по нещо, топли думи, и то от сърце, за да подкрепи нашата кауза", разказва свещеникът.

Храмът "Свето Успение Богородично" в град Търговище е с история на повече от 3 века. Това е една от най-старите църкви в региона, която обаче времето не щади. Преди около две години отец Бисер Христов, който служи в храма повече от 17 години, решава заедно с църковното настоятелство да направят каквото могат, за да я запазят здрава.

С помощта на местните хора събрали около 80 000 лв. за основен ремонт. Останали стенописите, дело на големия майстор-художник Николай Ростовцев. Тяхното реставриране обаче струва почти още толкова.

Храмът в Търговище не е единствената кауза на свещеника. Срещу църквата в малкия град вече има и неделно училище, където децата идват и прекарват времето си през уикенда. А най-голямата гордост на Христов е друга, новопостроена църква в село Ловец близо до областния град, изцяло изографисана с ликовете на български народни светители.