Храните с високо съдържание на протеин се превърнаха в част от менюто на много хора в наши дни. Независимо дали става дума за кисело мляко, или за нещо сладко, много хранителни продукти се предлагат и във версия с високо съдържание на протеин.
Има обаче един източник на протеини, към който оставаме скептични, но той бързо навлиза в менюто в някои европейките държави. Това са насекомите. В началото на миналата година Европейската комисия разреши използването на някои от тях в храните. И макар да звучи странно за много хора, учени смятат, че това е здравословно и помага за опазването на климата.
Според експерти именно насекомите за супер храната на бъдещето, съобщи NOVA. Те са лесни за отглеждане, пестят ресурси и са изключително богати на хранителни вещества. Повече от 2100 вида насекоми са годни от консумация. Интересно е, че докато съдържанието на протеин в месото от едър рогат добитък, прасета или пилета е малко над 20%, при насекомите то е над 85 на сто, казват биотехнолозите.
Ако в състава на някоя храна видите кармин, кохинил или карминова киселина, вероятността тя да съдържа насекоми е голяма. Сред разрешените за консумация са брашнен бръмбар, прелетен скакалец, домашен щурец.
Още по темата гледайте във видеото.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Има обаче един източник на протеини, към който оставаме скептични, но той бързо навлиза в менюто в някои европейките държави. Това са насекомите. В началото на миналата година Европейската комисия разреши използването на някои от тях в храните. И макар да звучи странно за много хора, учени смятат, че това е здравословно и помага за опазването на климата.
Според експерти именно насекомите за супер храната на бъдещето, съобщи NOVA. Те са лесни за отглеждане, пестят ресурси и са изключително богати на хранителни вещества. Повече от 2100 вида насекоми са годни от консумация. Интересно е, че докато съдържанието на протеин в месото от едър рогат добитък, прасета или пилета е малко над 20%, при насекомите то е над 85 на сто, казват биотехнолозите.
Ако в състава на някоя храна видите кармин, кохинил или карминова киселина, вероятността тя да съдържа насекоми е голяма. Сред разрешените за консумация са брашнен бръмбар, прелетен скакалец, домашен щурец.
Още по темата гледайте във видеото.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня