Стефан Гамизов: Газовият спор между Русия и Украйна е политически
Стефан Гамизов: Газовият спор между Русия и Украйна е политически / снимкa: Sofia Photo Agency

 Без всякакво съмнение газовият спор между Русия и Украйна е политически. Такова мнение изрази в предаването „Денят” на Дарик Стефан Гамизов, който е собственик на консултантска компания, занимаваща се с лоши практики от страна на частни компании в държавата. По думите му, случаят може да определен като шантаж и изнудване с използване на методи от годините на Студената война от страна на Русия спрямо Украйна. Според Гамизов, в конкретния случай Русия се стреми да предотврати намаляването на цените на газа, както и приближаването на НАТО и ЕС към нейните граници.

По отношение на поведението на ЕС, Гамизов твърди, че руските служби са успели да корумпират ключови европейски чиновници, така че те да запазят неутралитет. Същото е и положението в България, заяви Гамизов. Как така в момента се оказа, че запасите на България ще стигнат за два-три дни попита Гамизов в ефира на Дарик. Ето какво още каза той:

Как да се държи България в конкретната ситуация при мълчанието на Брюксел? Всъщност днес първите български държавници почти цял ден заседават по въпроса за газа.

В момента България няма да направи нищо, защото българската политика, която е доминирана от президента Първанов, доминирана от няколко ключови съветници около премиера Станишев, са дълбоко свързани корупционно с Русия. Така че в момента България ще заема една странна позиция, която ще бъде най-долнопробната европейска позиция – да не се върши нищо. Крайният резултат от цялата тази история е, че ние ще обслужим интересите на руския режим.

„Попитайте кой е най-честваният човек на приема преди две седмици в руското посолство от българите, които са били приети вътре. Това всъщност е бил лицето Иван Драшков", посочи още Гамизов.

Стефан Гамизов заяви още, че държи скоро, в ефира на Дарик, да разкрие подробности за дейността на групата „на г-н Драшков, г-н Марков, г-н Писанчев и г-н Йовчев”. По думите му, те са изнудвали включително и чрез заплахи офицер от ДАНС да създаде компрометиращо го фалшиво досие.

„Ако във всяка друга западна държава се беше случило това нещо, нямаше да чуем нищо за цялата тази групичка от четирима души. Те отдавна щяха да бъдат в следствения арест, отдавна службите за сигурност щяха да свалят показания от сутрин до вечер за тях. Те отдавна щяха да бъдат разследвани за ролята им в АЕЦ „Белене”. Отдавна щяха да бъдат разследвани за ролята им в така наречената „ключова инфраструктура” и какво са вършили, така че да облагодетелстват сделките на руски компании, които всъщност не са никакви руски компании, а са руската политика за оказване на натиск и потискане на демокрацията в България.

 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.