Статутът на лечебното заведение да не променя след купуването му, иска Цонев
Статутът на лечебното заведение да не променя след купуването му, иска Цонев / netinfo
Да не може да се променя предназначението нито на сградата, нито на терена на лечебно заведение или ДКЦ и това да бъде записано в устройствените планове на общините. Такъв текст в закона за приватизация и следприватизационен контрол ще предложи следващата седмица председателят на икономическата комисия Йордан Цонев на второ четене, съобщи самият той в парламента.

По информация на Дарик и другите допълнителни текстове по предложение на пленарната зала ще бъдат все в посока да се гарантира статутът на здравното заведение.

Ето още какво каза Йордан Цонев пред Дарик:

„Те са в посока на купеното заведение да не може по никакъв начин да му бъде сменен статутът, дори през фалит, дори земята да бъде извадена, за друго предназначена – в тази посока са. Недавайки преференция, приватизацията по общ ред, всички се нареждат на обща конкуренция, но който купува, трябва да знае, че никога и по никакъв начин няма да може да смени статута на заведението. Съществуваше риск да се промени статута на лечебното заведение, има изброени пет хипотези какво е лечебно заведение в член 2 от Закона за лечебните заведения, където една от хипотезите е да се осъществява профилактика или засилване на превантивното здравеопазване или нещо такова и да се направи SPA център”.