/ Георги Димитров
Коалиционният документ е завършен снощи и изпратен до партньорите, каза Кирил Петков на консултациите при президента
Точно в 09:00 ч. днес президентът Румен Радев започна консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство. Първи са от партия „Продължаваме Промяната“. 

След това през деня Радев ще се срещне и с ГЕРБ - СДС, ДПС и "БСП за България". А на 7 декември ще се състоят консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Румен Радев Кирил Петков консултации
Георги Димитров

Асен Василев консултации президент
Георги Димитров


"За нас е удоволствие да ви приветстваме в президентската институция. Поздравяваме ви с изборната победа. Надявам се, че осъзнавате каква огромна отговорност стои върху вас", заяви президентът при посрещането на представителите на "Продължаваме Промяната". 

Радев припомни, че тази година бяха проведени три избора за Народно събрание и в резултат от тях връчва първия управленски мандат на различни представители на парламентарните групи. "Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато", каза Радев и допълни, че двете служебни правителства, които назначи, са стабилизирали страната, показали са ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи, създали са добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората.

Румен Радев Продължаваме промяната консултации
Георги Димитров

Кирил Петков Асен Ваилев консултации президент
Георги Димитров


"Едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува, само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от гражданите по време на изборите", каза още президентът. 

Той увери, че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с едно бъдещо управление в рамките на своите компетенции и правомощия и допълни към ПП, че за гражданите е важно да знаят техните приоритети и готовност за формиране на ефективна управленска коалиция.

Румен Радев Продължаваме промяната консултации
Георги Димитров

Румен Радев Продължаваме промяната консултации
Георги Димитров


На базата на дискусията успяхме да направим коалиционен документ, който завърши снощи и беше изпратен до коалиционните ни партньори. Това каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков на консултациите при президента. "Разговорите продължават, днес и утре очакваме коалиционните ни партньори да върнат обратно своите коментари по документа, който получиха снощи, и в най-къси срокове да дойдем при вас с желание за мандат и готова, конструирана коалиция за управление", каза Петков.

"Това, което се случи в изборната нощ, носи огромна отговорност, ние осъзнаваме, че на България вече ѝ е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложни проблеми, които могат да се решат от правителство с пълен мандат и с работещ парламент", допълни  лидерът на "Продължаваме промяната".

"Взели сме отговорността присърце. Надявам се в най-скоро време да представим проект за кабинет, базиран на четири партии. Изпратили сме до всички политически сили форматът, в който очакваме това да се реализира. Избрахме принципът на пропорционалност. Всяка партия така ще бъде близка до техните гласоподаватели. Така показваме уважение и към политическите сили", допълни Петков. 
 



Това са третите за годината консултации на държавния глава в опит да бъде съставено редовно правителство, след като след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет.

След третите парламентарни избори през тази година, състояли се на 14 ноември заедно с президентските, потенциалните участници в управлението - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" заявяват готовност за съставяне на правителство. Още преди конституирането на новоизбраното 47-мо Народно събрание те проведоха серия от разговори в 18 публични дискусии по секторни политики с цел подписване на коалиционно споразумение.

Според Конституцията, президентът след консултации с парламентарните групи връчва първия проучвателен мандат за правителство на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, който има седемдневен срок да предложи кабинет.