Станишев: Няма никакъв риск за сегашните пенсии
Станишев: Няма никакъв риск за сегашните пенсии / снимкa: Sofia Photo Agency
Няма никакъв риск за сегашните пенсии, а ще търсим решение на евентуални проблеми, които могат да възникнат за хора, все още не излезли в пенсия и не предстои това скоро да стане. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев.

Премиерът бе категоричен, че възрастните хора трябва да бъдат спокойни, че всички предвидени от правителството надбавки, помощи и коледните добавки ще бъдат изплатени. Министър-председателят припомни, че вече над 1 млрд. лева са акумулирани в т.нар. Сребърен фонд, който гарантира устойчивостта на пенсионната система в дългосрочен план.

По думите му има колебания на борсовите пазари, като това засягало предимно вноските на хората, родени след 1959 година и те губели от своята доходност. Правителството обаче било склонно да обсъди вариант тези средства да бъдат вложени в инфраструктурни проекти.

Станишев обясни още, че до края на годината ще бъдат изплатени евросубсидиите за 2008 година на производителите в страната, а кабинетът ще обсъди вариант за допълнително подпомагане с пари от държавата. Никога българското земеделие не е получавало толкова много субсидии, колкото тази година, каза Станишев.

Станишев призна, че проблемите в селското стопанство не са решени, като най-сериозни били тези в млекопроизводството.