Изплащането на пенсиите чрез пощенските клонове ще бъде в периода между 7 и 20 октомври, съобщиха от НОИ.


Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 октомври.

Депутатите решиха: Минималната пенсия става 467 лв.

Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври т.г. пенсии ще бъдат достъпни на страницата на Националния осигурителен институт на 3 октомври, понеделник.

От 1 октомври влиза в сила новото преизчисляване, с което над 700 000 души могат да получат по-висока пенсия. Таванът от тази дата ще се покачи до 3400 лева, колкото в момента е и максималният осигурителен праг.

Кои пенсии стават по-високи:

Преизчисляват се пенсиите, свързани с трудова дейност: пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване, пенсии за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, а също пенсии за военна инвалидност и за гражданска инвалидност, ако размерът им, като по-благоприятен, е определен като за пенсия за трудова злополука и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишки добавки от такъв вид пенсии; пенсиите, свързани с трудова дейност, размерите на които са изчислени въз основа на брутното трудово възнаграждение/осигурителния доход на лицата и имат определен индивидуален коефициент; пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 г. включително. Това се посочва в информация за механизма за преизчисляване.

Пенсионноосигурителните дружества у нас управляват активи за над 19 млрд. лева

На преизчисляване от 1 октомври т.г. не подлежат пенсиите за трудова дейност, отпуснати с начална дата след 31 декември 2021 г., както и пенсиите, несвързани с трудова дейност (социални пенсии за старост, социални пенсии за инвалидност, персонални пенсии и др.).
НОИ