Стафиликокова инфекция причинила натравянето на деца от Кърджали
Стафиликокова инфекция причинила натравянето на деца от Кърджали / DarikNews.bg, архив

Стафиликокова инфекция е вероятната причина за натравянето на 15-те деца от Кърджали, които бяха приети в инфекциозното отделение на многопрофилната болница в града миналия петък.

Причината за неразположението на 15-те деца от кърджалийско училище в град Кърджали, приети в болница  миналия петък, не е хранително натравяне, съобщават от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

15 деца от кърджалийско училище в болница, вероятно след хранително натравяне

Всички проби от храната, от контактните повърхности и посудата в кухнята са отрицателни. От агенцията допълват, че най-вероятният причинител за инцидента е стафилококова инфекция, пренесена от персонала.  Това показват и лабораторните резултати на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Кърджали.

Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали извърши проверка по случай за съмнение за хранително натравяне на 15 деца, които са се хранили в училищен стол в града. Столът ще бъде превантивно дезинфектиран.

След това отново ще бъдат взети проби от повърхностите и инвентара в кухнята и при потвърждение на отрицателни резултати дейността му ще бъде възобновена, съобщават още от Агенцията по храните.