Срина се сайтът за записване на деца в детските градини
Срина се сайтът за записване на деца в детските градини / netinfo
Сайтът kg.sofia.bg, на който в 9 часа започна регистрирането за детските градини в София, е недостъпен. Системата е блокирала заради прекомерно натоварване, обясниха от фирмата, разработила сайта. Само 24 са били успешните регистрации за малкото минути след 9 часа, колкото е бил активен сайтът. Системата струва на софиянци около 200 хил. лв.

Освен чрез интернет подаването на заявления може да се направи и директно в избраното детско заведение, където директорът или упълномощено от него лице ще извърши регистрацията в интернет. Всички молби, подадени до момента в детските заведения извън системата се анулират.

Заявленията за прием се подават от родителите или настойниците на детето на интернет адрес kg.sofia.bg. от персонален компютър, чрез директор на детско заведение, чрез районните администрации или в Дирекция „Образование" на Столична община. При попълване на заявлението може да се посочи повече от едно детско заведение. Задължително в регистрационната форма се попълват трите имена на детето и ЕГН, трите имена на родителите или настойниците и наличието на предимство. С приоритет в приема се ползват деца на родители с увреждания над 90%, деца с брат или сестра в съответното детско заведения, близнаци и деца от семейство с три и повече деца на възраст до 10 години.

Приемът през интернет отчита часа на подаване на заявлението и регистрацията зависи от това. В същото време родителят не получава от системата номер, под който е регистрирано детето. Регистрацията зависи и от бързината на интернет връзката.

Записването ще продължи до 30 май. От 31 май до 1 юни ще излезе първото класиране и от 2 до 13 юни е срокът за първо записване. Второ класиране е предвидено за 14 и 15 юни, а второ записване между 16 и 20 юни. Свободно записване ще се прави при възможност след 23 юни.