/ БТА
Работна група ще предложи на премиера да се изградят държавни буферни паркинги на контролно-пропускателните пунктове на страната. Това каза пред журналисти служебният министър на финансите Людмила Петкова след днешното заседание на Министерския съвет.

Изграждането на тези паркинги се предвижда в дългосрочните мерки, които работната група ще представи пред премиера. По думите на министър Петкова е направен цялостен анализ за разположението на буферните паркинги и за собствеността им.

Дългосрочните мерки - изграждането на държавни буферни паркинги, ще бъдат част от цялостната концепция, свързана с изграждането и модернизацията на граничните контролно-пропускателни пунктове и по-конкретно със система за управление на трафика и система за управление на опашките.

В краткосрочните мерки се предвиждат срещи с представители на Румъния и на Гърция, както и с представители на Агенция „Митници“ за синхронизирани действия, които да намалят времето за престой на товарните превозни средства, посочи още тя.

Разработваме цялостна стратегия за модернизация и изграждане на граничните пунктове, като насочеността е към границите с държавите, които не са членки на ЕС, допълни министър Петкова. По отношение на вътрешните граници на ЕС, Петкова припомни, че служебното правителство е предприело всички мерки за присъединяване към сухопътния Шенген. По думите ѝ след присъединяване към сухопътния Шенген значително ще бъде намален трафикът, тъй като няма да се извършват проверките, които сега се извършват на границата между България и Румъния и на тази между България и Гърция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня