Спортните обекти да бъдат прехвърлени на частния сектор, предложи Орешарски
Спортните обекти да бъдат прехвърлени на частния сектор, предложи Орешарски / netinfo

Стопанисването на спортните обекти да бъде прехвърлено от държавата на частния сектор – това предложи министърът на финансите Пламен Орешарски пред парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Вяра Деянова информира.

Министърът на финансите заяви, че е по-добре държавната собственост смело да се даде на частния сектор, защото спортните обекти са много скъпи са за поддръжка, строени са при съвсем други условия и дори няколкократно увеличение на бюджетните средства за поддържането им не би било достатъчно за да се възстановят.

Според вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев около 561 062 лева са средствата, които трябва да се заделят за ремонт на спортните обекти в училищата от трите целеви извънредни тиража на Българския спортен тотализатор.

Вълчев информира, че от шестте дружества, в които Министерството на образованието и науката е собственик, само "Академика 2000" и "Академика спорт" са с национално значение. Проверка в тях е установила, че не малка част от 57-те договора за наем, сключени от двете дружества, са направени при непрозрачни процедури - без търг или конкурс.

Около 27 милиона лева трябва да се отделят за инвестиционната програма на дружеството Национална спортна база,което е единственото търговско дружество, което ДАМС управлява,каза председателят на агенцията Весела Лечева .

Тя допълни, анализът на дружеството сочи, че има много договори, сключени нецелесъобразно и ДАМС ще иска те да бъдат актуализирани.