Нургюл Салимова
Нургюл Салимова / БТА
Вярвам, че с талантливи млади състезатели като Вас българският шахмат отново ще бъде на световния връх, обърна се Димитър Илиев към Нургюл, която спечели второ място на Световната купа по шахмат
Успехът на Световната купа по шахмат обедини цяла България. Именно това е и основната роля на спорта. Искрено вярвам, че с талантливи млади състезатели като Вас българският шахмат отново ще бъде на световния връх в близкото бъдеще“. С тези думи министърът на младежта и спорта Димитър Илиев се обръща в поздравителен адрес към Нургюл Салимова

Министърът изказва най-искрени поздравления към българката, която достигна до финала на Световната купа по шахмат в Баку, Азербайджан. Илиев е категоричен, че постижението ѝ утвърждава авторитета на родния шахмат и издига престижа на България. 

Треньорът на Салимова: На фона на останалите финалистки тя е сама


„Страната ни е една от малкото в света, която в историята на този спорт има действащи шампиони и при мъжете, и при жените. Младите ни таланти като Вас трябва да бъдат мотивирани за големите успехи, защото Вие сте бъдещето на българския спорт“, посочва министърът в поздравлението си. 
 
Илиев отбелязва, че само за няколко дни Салимова прикова погледите на всички българи и със сигурност е мотивирала хиляди деца да започнат да играят шахмат. Това постижение е изключително и министърът на младежта и спорта се ангажира то да бъде премирано. За издигането на престижа на България Димитър Илиев ще отличи и даде парична награда на Нургюл Салимова, както и при подобни върхови постижения на други наши спортисти в бъдеще. 

Нургюл Салимова остана втора на Световната купа по шахмат

Екипът на Министерството на младежта и спорта застава твърдо зад българските спортисти и ще продължи да работи активно за осигуряването на най-добрите условия за тренировъчен и състезателен процес. Димитър Илиев е категоричен, че спорове между федерациите не могат да стоят на пътя на спортните постижения и че всички млади таланти трябва да бъдат стимулирани, за да продължават да постигат успехи и прославят България. В този контекст вече бяха направени промени в Наредба №5 на ММС, които за първи път въвеждат премиране на младите спортисти от първа възрастова група преди мъже и жени. Те ще могат да получават еднократни парични награди за призово класиране на световни и европейски първенства по олимпийски дисциплини и категории. Към момента подобни финансови стимули не се предвиждаха.