Спор между Синода и Художествената галерия заплашва Музея за християнско изкуство
Спор между Синода и Художествената галерия заплашва Музея за християнско изкуство / снимки: БГНЕС
Напрежение между Светия синод и Художествената галерия заплашва съществуването на Музея за християнското изкуство
74394
Напрежение между Светия синод и Художествената галерия заплашва съществуването на Музея за християнското изкуство
  • Напрежение между Светия синод и Художествената галерия заплашва съществуването на Музея за християнското изкуство

Уредниците на криптата в столичния храм „Св. Александър Невски” са получавали заплахи от представители на Светия Синод, в които неофициално са призовавани да изнесат иконите на действащия там Музей за християнското изкуство и той да престане да функционира.

Собствеността на мястото от години е обект на спор, официално обаче Синодът не се е произнесъл по случая. Това разказаха управителите на музея в навечерието на неговия 50-годишен юбилей.

Уредниците смятат, че няма по-добро място за музей с християнско изкуство от криптата на голям православен храм.

Неуредиците днес се пораждат от факта, че музеят е към Националната художествена галерия, а криптата, в която се помещава той, пък не е държавна собственост.

Независимо, че Музеят за християнското изкуство е към Националната художествена галерия, той е разположен в криптата на православен храм, чиято собственост не е ясна, посочва Бисера Йосифова, директор на галерията.

„Нашето желание е, и смятам, че ние ще го отстояваме с цялото упорство и деликатност на положението си, храм-паметникът да бъде на Българската православна църква, но криптата да бъде държавна собственост и да бъде стопанисвана от Министерството на културата и на разпореждане на Националната художествена галерия. Това е оптималният и най-добрият вариант”, обясни Йосифова. 

Тя е убедена, че неизяснената собственост пречи при всички обстоятелства. „Именно неизяснената собственост не ни дава възможност да направим един генерален ремонт в подземието, в криптата, защото не може държавни пари да се харчат без да има законово основание. Човек не може да оправя чужд имот с държавни пари. Имотът в момента е ничий, няма нотариален акт”, каза Йосифова.

Спор между Синода и Художествената галерия заплашва Музея за християнско изкуство
netinfo

Множеството нерешени проблеми обаче не са попречили на музея в криптата да е един от най-посещаваните в България, добавя доц. Ралица Русева, главен уредник на музея.

„Лично аз нямам диалог със Синода, депозирала съм писмо заедно с директора на Националната художествена галерия с молба за среща с Негово Светейшество. Аз не приемам случайните изказвания на отделни представители от Синода, които гласят „да си взимат иконите и да се махат” за сериозна позиция на Светия синод”, категорична е Русева.

По повод предстоящия юбилей, уредниците планират редица инициативи, една от които, е създаването на интернет страница на музея.