Софтуер ни предупреждава за тапи, ремонти и катастрофи на пътя
Софтуер ни предупреждава за тапи, ремонти и катастрофи на пътя / снимка: БГНЕС, архив
Софтуер ни предупреждава за тапи, ремонти и катастрофи на пътя
81984
Софтуер ни предупреждава за тапи, ремонти и катастрофи на пътя
  • Софтуер ни предупреждава за тапи, ремонти и катастрофи на пътя

Софтуер на пътната агенция ще дава информация в реално време за ситуацията по цялата пътна мрежа в страната. Напълно безплатно всички граждани могат да получат данни за задръствания, ремонти, препятствия на пътя, катастрофи, обходни маршрути и метеорологична обстановка чрез приложението за мобилни телефони и таблети - LIMA.

Системата позволява и да се подават сигнали от граждани, а също известява пътната агенция и 112 в случай на катастрофа.

Системата за получаване на данни за пътната обстановка LIMA обхваща всички 40 000 км пътища в България и дава информация в реално време, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

„Какво е състоянието на този път, има ли някакви произшествия на него, дали пътят по една или друга причина е затворен. И предвид актуалната тема за тапи и задръствания, всъщност най-голямата заслуга на този софтуер е, че при създаване на тапи, системата автоматично, с буквално едно кликване на бутона на телефона или таблета, ще дава информация колко време би отнело, ако изберем съответния маршрут, кои са обходните маршрути и за колко време можем да минем по тях", обясни министърът.

Чрез LIMA гражданите могат да подават сигнали за проблеми, които срещат по пътя. Софтуерът е направен така, че в случай на тежък инцидент приложението ще засича проблема и ще изпраща съобщение до пътната агенция и 112.

„При пътен инцидент автоматично ще подава сигнал в ситуационния център на АПИ и на телефон 112", увери Павлова.

LIMA е напълно безплатна и е достъпна на адрес Lima.api.bg. Потребителите на смартфони с андроид могат да свалят мобилното приложение от Google play. Очаква се за устройствата на Apple приложението да е достъпно след 3 дни.