Социолог: На местните избори основните партии запазват електоратите си
Социолог: На местните избори основните партии запазват електоратите си / снимка: БГНЕС, архив

На сегашните местни избори основните партии в България запазват своите електорати, което дава като резултат и тази политическа стабилност, за която коментираха вече и част от анализаторите, посочи по БНТ социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

Според прогнозните данни ГЕРБ възпроизвежда 75 процента от вота си, БСП - 75, ДПС възпроизвежда 90 процента от вота си от парламентарните избори през октомври миналата година. Реформаторският блок, за който често се коментираше, че вероятно няма да се представи така добре на тези избори - 71 процента, посочи Димитрова.

Тежестта на партиите, които са в управляващата коалиция, не поставя под въпрос стабилността на правителството, коментира Боряна Димитрова.
Девет от всеки десет симпатизанти на ГЕРБ, които са гласували на местните избори, са гласували и за референдума. Мобилизацията при Реформаторския блок по този критерий е 92 процента.

Боряна Димитрова коментира също, че бежанската криза в България не доведе до "взрив" на радикални националистически партии, което сме видели в някои европейски страни.