Социалистите загубили обществена подкрепа заради Доган според Овчаров
Социалистите загубили обществена подкрепа заради Доган според Овчаров / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Трудно ми е да определям каузите на ДПС. Едно движение, което е подкрепяло ядрената енергетика, сега изведнъж решиха да се завъртят. Но всъщност, нищо ново. Доган ги прави тези неща, заяви пред бТВ депутатът от Коалиция за България и бивш икономически министър Румен Овчаров. Така той коментира решението на ДПС да не участват в предстоящия вот на недоверие, свързан с отказа от проекта АЕЦ „Белене”, който в петък социалистите внесоха в парламента.

„Продължавам да мисля, че заради Ахмед Доган загубихме голяма част от подкрепата си към БСП”, изтъкна Овчаров. „Бойко Борисов две години управлява в прегръдка с Волен Сидеров, някак си го преживя, сигурно и ние ще го преживеем”, коментира той участието на „Атака” във вота на недоверие.

Румен Овчаров заяви още, че може да намери хиляди цитати на Бойко Борисов, в които той се е изказвал за това колко е добър проектът „Белене”. „Големият въпрос е защо при положение, че спират „Белене”, те харчат пари за него”, обърна се Овчаров. „Защо прекратяват проекта, след като изхарчиха милиард и нещо. Още в края на миналата година се прокраднаха твърденията, че анализът на HBSC всъщност е положителен”, допълни социалистът и обвини правителството, че се влияе от външен фактор и интереси по проекта „Белене”.

По думите му атомната енергетика е изключително икономически ефективна. „Не е вярно, че няма инвеститор за АЕЦ „Белене”, сигурен е бившият икономически министър. „RWЕ спечели търг, за да бъде стратегически инвеститор. Дойде Борисов, Дянков и Трайчо Трайков, и изгониха инвеститора”, припомни той.