Социалистите искат 150 млн. лв. повече на здравното министерство догодина
Социалистите искат 150 млн. лв. повече на здравното министерство догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Социалистите искат 150 млн. лв. повече на здравното министерство догодина
58693
Социалистите искат 150 млн. лв. повече на здравното министерство догодина
  • Социалистите искат 150 млн. лв. повече на здравното министерство догодина

БСП предлага със 150 млн. лева да се увеличи бюджетът на здравното министерство за следващата година. Социалистите риторично попитаха не бяха ли част от националната сигурност здравните центрове през последните три години от управлението на ГЕРБ. По думите им липсва политика в здравната сфера.

Според тях парите са необходими, за да бъдат решени проблемите в спешната помощ, центровете по хемотрансфузиология, психиатричната помощ, за да може министерството да прави политика, ако желае, каза бившият здравен министър и депутат от БСП Евгений Желев. „Ще направим един експеримент да видим дали ще бъдем подкрепени, най-вероятно не, защото политиката липсва в тази област. За съжаление това се отразява най-вече на пациентите и гражданите", каза той.

Желев изтъкна, че в доклада за национална сигурност, който е публикуван на сайта на Министерския съвет, има абзац за здравната сфера и го цитира. В него се казвало, че демографският проблем в България оказва неимоверна тежест върху здравата система, която е недофинансирана и това създава опасност за националната сигурност.