СМГ изпревари по бал немската гимназия
СМГ изпревари по бал немската гимназия / sxc.hu
СМГ изпревари по бал немската гимназия
80712
СМГ изпревари по бал немската гимназия
  • СМГ изпревари по бал немската гимназия

За първа година Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал в столицата. Това обяви началникът на Регионалния инспекторат по образование - София Евгения Вълкова.

По думите й балът в СМГ е 34,26, на второ място е Първа немска езикова гимназия с бал 34,24. Трето по бал тази година е 73-то Средно общообразователно училище с бал 33,33, а на четвърто място е Първа английска с най-висок минимален бал от 32,34.

Двойно повече - 34, са закритите паралелки в столицата през тази година, миналата година те са били 17.

Евгения Вълкова обясни, че балът за прием в гимназиите тази година е по-нисък от миналогодишния. Учениците, които са подали заявления за участие в класирането тази година са 6700. 457 от тях са ученици от страната. 889 седмокласници пък са издържали изпитите, но не са подали заявления за участие в класирането.

Евгения Вълкова обясни на какво се дължи голямата бройка: „Има ученици, които са преценили, че успехът им е нисък и няма да успеят да имат достатъчно висок бал за училището, което желаят. Другото обяснение е, че една немалка част от учениците кандидатстват и в училищата към Министерството на културата - те са 7 на брой, които са обяви 552 места".

Вълкова каза кои са най-желаните от седмокласниците паралелки през тази година: „Това са чуждоезиков профил испански език, с втори чужд език английски, в 164 гимназия с преподаване на испански език. Другата паралелка, която е с най-много желания - това е в Националната финансово-стопанска гимназия - икономика и мениджмънт с английски език".

Седмокласник-рекордьор по заявление с най-голям брой желания е написал 141 паралелки.