микрофон радио
микрофон радио / БГНЕС
Временна анкетна комисия ще проверява казуса със замлъкването на програма "Хоризонт"
Парламентът създаде Временна анкетна комисия, която трябва да проучи всички факти и обстоятелства около временното прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“ по Българското национално радио (БНР), станало на 13 септември.

Комисията по култура и медии подкрепи предложението за финансова проверка на БНР

Депутатите ще трябва да подложат на проверка и всички твърдения за политически натиск срещу ръководството и журналисти от медията, както и опита да бъде отнет ресорът на съдебния репортер Силвия Великова.

Позиция на БНР по казуса с журналиста Силвия Великова

Комисията ще оглавява Тома Биков от ГЕРБ, а негов заместник ще бъде Александър Симов от БСП. В Състава влязоха още депутатите Иван Ченчев от левицата, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Красимир Богданов и Росен Живков от патриотите, както и Боряна Георгиева и Симеон Найденов от „Воля“.
Депутатите от комисията имат на разположение 2 месеца, за да проучат въпроса, да проведат изслушвания и да излязат с доклад от своята проверка.
Междувременно одобрение получи и предложението на ГЕРБ Сметната палата да извърши финансова проверка на БНР, която е предвидено да приключи до края на януари 2020 година.

Според управляващите въпросът е важен, защото обществената медия е натрупала дефицит от 4 млн. лева. 

Директорът на БНР: Няколко души използват СЕМ за проводник на лични интереси и клевети

„Как се осъществява политическо въздействие върху БНР като обществена медия? Това е ключов въпрос“, заяви депутатът от левицата Антон Кутев по време на дебатите. Според БСП финансовото обследване на медията няма да даде отговор на въпроса имало ли е натиск върху нея от силните на деня. Кутев обясни, че групата му ще подкрепи предложението, въпреки че в него няма голям смисъл, защото Сметната палата извършва такива проверки по план.

СЕМ дава седмица на директора на радиото да подаде оставка

На това обаче се противопостави Димитър Главчев от ГЕРБ, според когото посочени период досега не е бил подлаган на финансов одит.

Прокуратурата и Комисията за регулиране на съобщенията също извършват проверка по казуса.

От 10 000 до 100 000 лева глоба за БНР заради „замлъкването“