/ БГНЕС
Жива верига в защита на свободата на словото организира АЕЖ с апела "Да дадем сигнал". Щафетата бе разположена от сградата на БНР на бул. "Драган Цанков" до Телевизионната кула. Символично протестиращите бяха застанали на десетина метра един от друг, като си предаваха и транзистор, по който трябваше да звучи програма "Хоризонт". Идеята на пърформанса беше сигналът да се предаде и да стигне от първия до последния номер на участник в протеста.

Преди мероприятието от АЕЖ пуснаха сценария в социалната мрежа с точни указания за участниците къде и как да се подредят. "Може да вали, носете си чадъри - ще е по-ефектно с тях. Носете и плакати - дори лист А4 с надпис върши работа", пише в указанията, рапространени в социалната мрежа. Подробно се обяснява, че протестиращите ще се наредят през 10 метра и не трябва да слизат на платното, както и че няма да има речи.
 

Протестът пред БНР
БГНЕС


С номер на ревера и участие в щафетата с транзистор се нареди и кандидатът за общинар от ДБ, вече освободен съдия от ВСС, Методи Лалов. Той беше в компанията на репортера от БНР, отразяващ съдебния ресор, Силвия Великова, която заедно с част от журналистите от БНР искат оставката на ръководството заради натиск върху тях. Познатите лица от маршовете за съдебната реформа също се подредиха до протестиращите журналисти - на протеста излязоха зелените Петко Ковачев и Борислав Сандов, както и Манол Глишев, и Евгений Дайнов. Освен от БНР във веригата на тротоара се включиха и колеги от други медии.

Протестът пред БНР
БГНЕС

 

Протестът пред БНР
БГНЕС


Наложи се в щафетата да се подредят и протестиращи граждани, които не са журналисти, за да бъде попълнена бройката 111 до последната точка от маршрута - Телевизионната кула. Символичният номер, който от АЕЖ са избрали по класацията на Репортери без граници, се падна на млада гражданка, която обяви, че подкрепя журналистите, защото също работи в обществения сектор.
 

Протестът пред БНР
БГНЕС


Не всички журналисти от БНР обаче подкрепиха акцията на АЕЖ, вдъхновена от напрежението при тях през последните седмици. Сред онези, които първи защитиха Силвия Великова след свалянето й от ефир, беше колегата й Петър Волгин, също свалян от предаване преди години. Този път Волгин се разграничи от инициативата на АЕЖ.