/ БГНЕС
Проблем с оптичния кабел прекъснал сигнала на радиото
"Не съм дръпнал шалтера, както прочетох", заяви шефът на БНР Светослав Костов пред членовете на СЕМ, които искаха обяснения от него за сменения ресор на Силвия Великова, за спряното излъчване на 13 септември, както и за протеста пред сградата на обществената медия.

Борисов за протеста пред БНР: Как една партия с една група журналисти протестират заедно?

Не профилактика, а проблем с оптичния кабел е била причината да спре за 6 часа излъчването, обясни Костов. Той е разписал предложение на техническия директор на радиото от 11 септември за профилактика, защото напоследък е имало много чести прекъсвания на сигнала и не можело повече да се отлага. Призна, че грешката му е била, че не е уведомил предварително КРС и СЕМ за това. "От петък до днес са атакувани над 600 хил. пъти, за да бъдат свалени, сайтът на радиото и "Бинар", каза още директорът на радиото.

БГНЕС

Попитан от шефката на СЕМ София Владимирова защо само след 70 дни начело на БНР е избухнало напрежение с голям обществен отзвук и се е заговорило за "свобода на словото", Костов отговори: "Не знам, но винаги от едната страна на протестиращите е един и същи човек, който през определени години се чувства засегнат от нещо." Костов заяви, че напрежението в радиото не идва от страна на ръководството.

"Лично аз няма да позволя протестът пред БНР да бъде използван за политическа пропаганда", категоричен беше директорът на радиото. Нормално ли е преди избори в него да участват определени партии, попита той членовете на медийния регулатор и уточни, че визира една конкретна политическа формация, чиито политици са били на мястото заедно с журналистите. Членовете на регулатора не реагираха на това, поради което директорът на БНР им каза, че може да разгледат снимките от протеста.

БГНЕС

Костов беше категоричен, че никой не е отнемал ресора на Силвия Великова, а е взет втори човек, който да отговаря за съдебната система. Нейният ресор е единственият в БНР, който се отразява само от един репортер. Навсякъде в останалите ресори имало по двама-трима даже, обясни Костов.

Той беше категоричен, че допълнителни хора в ресорите ще има.  "Не, не е имало цензура. Не, не е сменен ресорът на никого... В БНР плурализмът е застъпен в почти всички ресори, в които има не само един, двама, а дори трима отговарящи за един ресор. Има колеги от "Хоризонт" - двама отговарят за медиите и СЕМ. Виждате ли единият да пречи на другия? Кой какви интервюта дава, си е абсолютно негово право", коментира той по повод притеснението в СЕМ за големия шум в медиите. Костов обясни, че е мълчал през последните дни, за да съхрани достойнството на БНР и на работещите в него, върху чийто гръб се упражнил кой ли не.

Мартин Минков поема програма "Хоризонт"

"Госпожа Силвия Великова, ако трябва да говорим с имена, днес отразяваше съдебната система. В сряда е на предаване, в петък е на предаване. Много ви моля, това какво казва някой журналист пред определени медии, да не се счита за 100% истина. Никой на никого не отнема ресора. Единствената корекция беше мъж да отразява протеста, за да не се стига до стълкновения", каза той. На възмущението на Бетина Жотева от СЕМ, че Великова е била свалена от ефир, Костов подчерта: "Няма позиция водещ в БНР".

"Ще направя всичко възможно, за да няма напрежение в БНР и за да няма противопоставяне и заставане от едната или другата страна на оградата.", обеща директорът на медията, като посочи, че самият той е от 20 години в радиото. "Преживял съм много такива ситуации и не съм убеден, че бих преживял нова такава. В това няма абсолютно никакъв смисъл", каза Светослав Костов.

До края на деня да получим отговори на въпросите за спирането на сигнала, наредиха от СЕМ, които направиха забележка на Костов, че не е довел със себе си и техническия директор.

Бетина Жотева пък отправи укор и към програмата на радиото. Повод й даде интервю с Решетников, направено от кореспондента на БНР в Москва. Жотева изказа възмущението си, че 4 дни след забраната на Леонид Решетников заради шпионския скандал, общественото радио излъчило интервю с него в най-слушаното предаване в събота "Хоризонт 150" и така пуснало в ефира "повече от 5 минути просъветска пропаганда". Светослав Костов обясни, че интервюто е било планирано дни по-рано и направено от кореспондента на БНР в Москва, за да се чуе и другата страна по скандала.

В сряда трябва да е готово становището на СЕМ по изслушването на директора на БНР за спрения сигнал в радиото.