Сметната палата е сигнализирала Прокуратурата за закононарушения
Сметната палата е сигнализирала Прокуратурата за закононарушения / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Сметната палата е изпратила в Прокуратура пет сигнала за закононарушения. Те са срещу едно министерство, три общини и звено в съдебната власт. Това съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров след подписването с главния прокурор Борис Велчев на споразумение за сътрудничество между двете институции.

Петте сигнала са изпратени в Прокуратурата от началото на годината. Сигналите за общините са за обществени поръчки, при които Сметната палата е открила съмнения за корупционно престъпление. Те все още се проверяват от Прокуратурата. Сметната палата приключва и една серия одити на сделки с общинско имущество, което е особено рисково при корупционни практики. Споразумението с Прокуратурата предвижда двете институции да пишат годишни доклади, в които да отчитат и реализацията на такива сигнали. Главният прокурор уточни, че ще се използва и една нереализирана досега възможност – съвместно със Сметната палата ще се протестират пред Върховния административен съд и Конституционния съд незаконни подзаконови актове.

Като изключително смущаващ определи главният прокурор фактът, че 11 прокурори не са подали годишните си имотни декларации.

Той уточни, че обвинителният акт срещу прокурора Боян Тошев ще бъде внесен в съда, а през септември и срещу бившия оряховски прокурор Димитър Викентиев. Главният прокурор уточни, че е внесъл във Висшия съдебен съвет предложение сегашният заместник – директор на Националната следствена служба Свилен Турмаков, да оглави временно следствието до есента, когато ще бъде избран директор. Не ми е известно досега да има предложение за нов директор на службата, уточни Борис Велчев.