/ БГНЕС
Синдикатът на служителите в затворите изпрати отворено писмо до правосъдния министър Надежда Йорданова, с копие до премиера Кирил Петков.

В писмото, изпратено и до медиите, се настоява министърът да отговори на въпроса дали споделя исканията на синдиката и други организации за осъществяване на задълбочена и резултатна реформа в сектор „Сигурност“. Също и дали тези промени трябва да се обсъдят в широк формат с гражданите и служителите. От синдиката искат да разберат и какви са конкретните приоритети и визия за реформа в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“, както и дали има достатъчен финансов и експертен ресурс за изпълнението й.

Синдикатът заявява, че писмата им с въпроси и искания по т.нар. функционален анализ в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“, получават неоснователен отговор, който ги определя като „намеса в ръководството на структурите и управлението на системата“.

Организацията призовава за ефективен социален диалог, осигуряващ необходимата свобода за действия и инициативи на представителите на различните професионални групи. Отбелязва се още, че отлагането на реформата в сектор „Сигурност“ е в ущърб на служителите в него.

"Ще бъдем на правилното място, време, съответно ще предприемем необходимите законосъобразни, реципрочни и целесъобразни действия за всеки случай, когато има превратно разбиране за социалният диалог, като инструмент за демократично управление“, отбелязват от синдиката.
БТА