/ БГНЕС, архив
Прокуратурата разследва причиняване на телесна повреда на български гражданин от служители на турския граничен пункт Хамзабейли в района на ГКПП-Лесово. Това съобщават от държавното обвинение.

На 29 октомври 2017 г. около 07,45 часа в дежурната част на ГКПП – Лесово е постъпило телефонно обаждане от служителка на банково гише на втора бариера на граничния пункт, която е съобщила за случай на саморазправа с български гражданин.

Инцидентът, според съобщеното, е възникнал на българска територия, в района на дезинфекция на влизащи в страната леки автомобили. Веднага след сигнала на място са били изпратени двама служители на ГКПП - Лесово, които установили, че служители на съпределния на ГКПП – Лесово - пункт Хамзабейли са навлезли на територията на България и са използвали физическа сила спрямо български гражданин, който е преминал вече границата с лек автомобил. Служители на турския граничен пункт са нанесли удари по българина, като той получил оток и синини около лявото око.

За инцидента Районна прокуратура – Елхово е сигнализирана на 1.11.2017 г. С постановление от същия ден районната прокуратура е образувала досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда на българския гражданин от длъжностни лица при изпълнение на службата им. Разследват се причините за възникване на инцидента, действията на чуждестранните длъжностни лица и начина на влизането им на територията на България.

За образуваното досъдебно производство е уведомен главният прокурор Сотир Цацаров. По негово разпореждане разследването по досъдебното производство ще бъде извършвано лично от прокурор, в максимално кратки срокове.