Следовател разказа подробности за смъртта на сестрите Белнейски
Следовател разказа подробности за смъртта на сестрите Белнейски / снимка: DarikNews.bg, архив

„Трагедията се случва в малките часове на 28 януари 2006 г. Двете момичета са в компания в заведение. Около 0.30 ч. се разделят с компанията, двете тръгват сами да се прибират, малко след това става срещата с Лазар Колев случайно” - това разказа пред бТВ Веселин Мартински, следовател по делото за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски.

„Двете момичета не се познават с Колев. Той е бил с автомобила си. Какво се случва после мога само да гадая. Колев е категоричен, че никой не го е видял, той е бил сам, това е неговият разказ”, допълни Мартински.

„Момичетата са се качили в колата му, после Колев оставил едната сестра при негов познат, който и до днес не е установен. Колев е останал с по-голямата сестра Росица. Няма отвличане, става дума за доброволни действия”, продължава разказа си следователят, но уточнява, че е друг въпрос дали и двете момичета са се съгласили да имат сексуален контакт с Колев и приятеля му. „Христина е имала контакт и с втори човек, освен с приятеля на Колев, при когото е оставена”, уточни Мартински.

В случая обвинението срещу Лазар Колев се базира на доказателства. „Не можем да сме категорични за конкретното място, където е извършено престъплението, защото трябва да имаме очевидец”, подчерта следователят. Той обясни още, че единственият човек, който знае какво точно се е случило е самият Лазар Колев. „Колев има насилствен сексуален контакт с Росица в автомобила му, след което тръгва с колата си. Но явно изпаднала в ужас Росица скача от колата в движение, това показва съдебно- медицинската експертиза”, уточни Мартински. „Стреснат от случилото се Колев я убива, това се случва според нас на друго място. След което завежда и малката сестра там, където е била Росица, изнасилва и нея. Той не е имал намерения първоначално да убива когото и да било. Той пребива Христина и двете тела ги кара към крепостта Грамадите. По данни на експертизата, Христина е умъртвена в местността Грамадите. Тя е закарана там жива”, категоричен е следователят.

„Колев е бил под влияние на алкохол. Цялата история с по-голямата сестра му е подействала шокиращо и под влияние на този шок е действал неадекватно с другата сестра. Психиката му е такава, че шокът го кара да действа по ненормален начин за здравата логика”, изтъкна още Мартински.

Той обясни, че забавянето по откриването на ДНК-то се дължи на това, че към 2006 г., когато е взет биологичен материал от сестрите, не е съществувала методика, по която да бъдат изследвани материалите. „Практически не е имало и възможност да се направи това изследване, то е направено чак през 2008-а”, коментира следователят.

По думите му се очаква делото да бъде гледано в зала до края на месец януари 2011 г.