/ iStock
Варненският апелативен съд потвърди присъдата от 4 години затвор на дрогиран водач, шофирал със 138,2 километра в час по пътя „Златни пясъци“ – Варна. При инцидента той е причинил по непредпазливост смъртта на трима души.

Осъденият водач е седнал зад волана след употреба на дрога и е карал с превишена скорост. При направения му на място наркотест е установено, че е употребил метаамфетамин и амфетамин.

Инцидентът стана късно през нощта на 3 септември 2021 г. Осъденият шофьор карал по бул.„Княз Борис I“ от Златни пясъци към Варна. Движел се в лявата лента със скорост 138.28 км/ч въпреки ограничението от 60 км/ч.

По същото време от бензиностанция излизал автомобил, управляван от френски гражданин и с двама пътници – негов сънародник и британец.

Шофьорът вместо да завие надясно към Варна, насочил колата през платното към „ръкава“, предназначен за обратен завой. Въпреки че за подсъдимия възникнала опасност, той не предприел спиране, отбелязват от съда.

Достигайки лявата лента колата на френския водач била ударена от автомобила на подсъдимия, който задействал спирачките в последния момент. Тримата чужденци загинали на място.

Автотехническата експертиза е показала, че причина за произшествието е превишената скорост.

Правният анализ на фактите безспорно установява извършеното от подсъдимия престъпление, обясняват от апелативния съд. Но също така магистратите са отчели и вината на загиналия шофьор, който излязъл от бензиностанцията в района и предприел маневра, навлизайки в насрещното движение.

Решението на Варненския апелативен съд подлежи на проверка от ВКС.