Управляващото мнозинство предлага законови промени, регламентиращи възможност за въвеждане на мерки след края на извънредната епидемична обстановка.
Законопроектът за промени в Закона за здравето, внесен от депутати от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", е публикуван на интернет страницата на парламента. 

Извънредната епидемична обстановка изтича на 31 март т.г., предложението е промените да влязат в сила от 1 април. Измененията предвиждат, след края на извънредната обстановка, министърът на здравеопазването - по предложение на главния държавен здравен инспектор - със заповед да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на епидемичното разпространение на заразни болести и контрол на риска, се посочва в проекта.

Мерките ще могат да са за цялата страна или за отделна област за определен период от време. Предлага се такава възможност да имат и директорите на регионалните здравни инспекции (РЗИ).

COVID-19 у нас: От всички положителни проби само една не е с Омикрон

Мерките, които ще могат да се въвеждат, след отмяната на извънредното епидемично положение са от общ характер като спазване на дистанция, дезинфекция, носене на защитни маски на определени обществени места, имунизационни кампании разкриване на пунктове за имунизация и др.

При необходимост ще могат да се въвеждат здравни изисквания за пристигащите в страната лица като документи за ваксинация, например, е записано в законопроекта. В него изрично се посочва, че не може да се налага забрана за влизане в страната и ограничаване на предвиждането на територията й. Както и временно затваряне на обекти от обществено значение и/или други обекти и услуги, предоставени на гражданите.

Чрез промени в Закона за НЗОК се предвижда три месеца след края на извънредната обстановка, Министерството на здравеопазването да продължи със субсидиите за болниците за поддържане на тяхната готовност за оказване на медицинска помощ на пациенти с доказана коронавирусна инфекция.

СЗО: Броят на случаите на новозаразени с COVID-19 в света отново расте

Предвид информацията, че извънредната обстановка няма да бъде продължена, предлагаме да се запазят възможности за реакция на МЗ в едни по-нормални времена, когато няма извънредна епидемиологична обстановка, обясни пред журналисти в парламента председателят на здравната комисия Антон Тонев ("Продължаваме Промяната"), който е един от вносителите на проекта.

Смятаме, допълни той, че с натрупаната информация за протичане на заболяването, последните варианти на вируса, имаме доста по-голяма сигурност, че няма да се стигне до блокиране отново на държавата. Друга цел на законопроекта е да се запази заплащането на медиците, които се борят все още с това заболяване, отбеляза Тонев. Затова създаваме възможност допълнителното финансиране да продължи, посочи председателят на здравната комисия. Дава се възможност да се запазят някои от противоепидемичните мерки като носене на маски в закрити пространства, например. Дава се възможност да се запазят и някои от финансовите помощи за бизнеса в обемите, в които са били досега, каза още Антон Тонев.