Председателят на НС Росен Желязков наложи санкции на общо 17 депутати, които почти стигнаха до бой в пленарната зала в четвъртък.

Наказанието е порицание, обяви Желязков.

В четвъртък заради декларация на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков напрежението в парламента ескалира Стига се и до физическа саморазправа между депутати от втората политическа сила и "Възраждане".

Политически страсти: Парламентът се превърна в арена на скандали и взаимни обвинения (ОБЗОР)

Най-много наказани има в парламентарната група на „Възраждане“ – 12. Там санкционирани бяха депутатите Николай Дренчев, Светослав Тодоров, Славчо Крумов, Ангел Георгиев, Златан Златанов, Цончо Ганев, Веселин Вешев, Климент Шопов, Йордан Тодоров, Станислав Стоянов, Виолета Кърпачева и Емил Янков.
 
Останалите петима са от групата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ - Явор Божанков, Константин Бачийски, Манол Пейков, Искрен Митев и Настимир Ананиев. 

„Вие сами бяхте свидетели на тази масовост на нарушението, което най-образно може да се опише с понятието на нашите западни съседи като „тепачка“. Давам си ясна сметка, че една част от тях може да са били в ситуацията на защита, така че има възможност и това да бъде оспорено“, заяви председателят Росен Желязков при обявяването на санкциите.

Той изброи от парламентарната трибуна имената на 17 народни представители, които са с наказание порицание, сред които Явор Божанков, Манол Пейков, Цончо Ганев и други.

Плюене и дърпане на вратовръзки: Скандал и напрежение в парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)

Градусът на напрежението се повиши, след като Божанков заяви от парламентарната трибуна, че "въпреки че говореха срещу меките китки, двамата с Цончо Ганев и Костадин Костадинов най-много ни съмняват, че са такива в това отношение", посочи Божанков, след като неколкократно бе прекъсван по време на опита си да прочете декларация от името на парламентарната група на ПП-ДБ на 1 юни.
Иван Лазаров/БТА