Скандалното поведение на депутатите се случва на фона на преговорите за съставяне на редовен кабинет с втория мандат
Парламентът се превърна в арена за скандали, обиди и обвинения през днешния празничен 1 юни. Причината - скандал между ПП и "Възраждане". 

Всичко започна, след като депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков се опита да прочете декларация в отговор на такава, прочетена от парламентарната група на „Възраждане“.

Плюене и дърпане на вратовръзки: Скандал и напрежение в парламента (СНИМКИ/ВИДЕО)

Градусът на напрежението се повиши, след като Божанков заяви от парламентарната трибуна посочи, че "въпреки че говореха срещу меките китки, двамата с Цончо Ганев и Костадин Костадинов най-много ни съмняват, че са такива в това отношение", посочи Божанков, след като неколкократно бе прекъсван по време на опита си да прочете декларация от името на парламентарната група на ПП-ДБ.

Малко след това депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев се изплю върху Божанков. 

По време на брифинг съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че в последните дни са налице атаки срещу парламентарната република. 

ПП-ДБ: Налице е координирана атака на Радев, „Възраждане” и чужда логистика да осуетят втория мандат


"В момента, в който те излязат на трибуната, ще ги унищожим до крак, ще организираме преврат" - това са думи на "Възраждане". Нека да е ясно - България е парламентарна република, европейска и демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че тези аспекти на България ще останат независимо от предизвикателствата и ще работим, за да имаме работещо правителство”. 

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов беше категоричен, че партията му няма да търпи позорното поведение на ПП. 

БГНЕС

Костадинов за ПП: Ако тези предатели извършат държавен преврат, ние ще организираме контрапреврат

"Това, на което станахме свидетели в пленарната зала, е поредната позорна сцена от поведението на една позорна партия - ПП. Ние тази простащина повече няма да я търпим. На трибуната излизат хора, които говорят мръсотии, те са позор за човешкия род", заяви той. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини Росен Желязков, който разпусна парламента след скандала и определи случващото се в НС като дъно и разруха. 

Нинова за сблъсъците в НС: По същество застанаха едни срещу други джендъри срещу фашисти

"Председателят на НС Росен Желязков нанесе пореден удар върху парламентаризма. Не може да блокираш работата на парламента, защото екстремисти и фашисти са се сбили в парламента. Той носи отговорност за това.", заяви Нинова и посочи, че БСП няма място в коалиция на страха, на омерта, на имунитет, коалиция, която иска да спаси Борисов от правосъдие, а от друга страна да удовлетворят "на ламтежите на ПП-ДБ за  власт и  пари", които, по думите ѝ, са предали хиляди хора от площадите заради ламтежите за милиони", изтъкна още тя.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще има санкции за всички участници в скандала. 

"Ще се прегледат видеозаписите, за да се види кои са ангажираните лица в нарушаване на реда и утре ще обявя санкциите", категоричен бе той. 

Росен Желязков за скандала в НС: Ще прегледаме видеозаписите и ще обявя санкциите

"Продължаването на заседанието в този формат щеше да доведе до ново ескалиране на напрежението", каза Желязков относно изказването на лидерът на БСП Корнелия Нинова, че е блокирал работата на Народното събрание. 

Президентът Румен Радев разкритикува водените разговори и опити за съставяне на правителство между ПП и ГЕРБ. 

"Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго
, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения." Това заяви той пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

Президентът: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение


"Срамните записи от партийното заседание на "Продължаваме промяната" и последвалите самопризнания на лидерите пометоха миловидната им евроатлантическа фасада. Те разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, за чистки, „подписани с кръв“, за погром в институциите, за държавна измяна. Записите предизвикаха изключително негативни коментари за България в европейски медии и с тях бяха дискредитирани европейски лидери", заяви Радев.

Това, което се случи сутринта в българския Парламент, не е само срамно, то е омерзително. И унизително. Това заявява лидерът на ИТН Слави Трифонов в своя публикация във Facebook.

Трифонов за сблъсъците в НС: От едната страна ПП, от другата „Възраждане” - като две сектантски организации

ВъZраждане агресира в парламента и се опитва да налага цензура в 21 век. Липсата на възпитание и простотията взимат връх. Някой “бял хакер” е хакнал страницата във Facebook на обединителя на нацията ( и на съпругата му) и яростно пише срещу формирането на редовно правителство. За малко да си помисля, че президентът всъщност иска да има още свои служебни правителства и да няма редовен бюджет.

Това пише Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" на страницата си във Facebook.

Лена Бориславова: За малко да си помисля, че Радев иска да има още свои служебни кабинета

"В прокуратурата работят като бесни - за 3 седмици свършиха повече работа отколкото за 3 години. Обявена е война на парламента. Трябва да има съдебна реформа. Време е. Не бива да вярваме, че сегашната война на Гешев с политически партии и свързани с тях престъпни групи е дългосрочното решение. Защото те могат да се разберат всеки момент или да си намерят заместител, а ние пак ще трябва да сме по площадите или на избори", пише тя.

Десислава Атанасова пък разкритикува жените от ПП и "Възраждане" в пост във Фейсбук. 

"Всяка жена, разбираща проблемите, възникващи при управлението на дома, може да разбере проблемите, възникващи при управлението на страната", написа тя. 

"Момчета от ППДБ и Възраждане, не сте у дома, не сте и участници в улични свади. Осъзнайте къде се намирате. Дори и на 1-ви юни е нелепо да се държите детински в тази сграда", призова Атанасова.