Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова.

"Срамните записи от партийното заседание на "Продължаваме промяната" и последвалите самопризнания на лидерите пометоха миловидната им евроатлантическа фасада. Те разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм като заявка за тежки закононарушения, за чистки, „подписани с кръв“, за погром в институциите, за държавна измяна. Записите предизвикаха изключително негативни коментари за България в европейски медии и с тях бяха дискредитирани европейски лидери", заяви Радев.

"Тези събития ни отдалечават с огромни крачки от Европа като ценности и морал, като принципи и начин на правене на политика. Затова въпросът за разклатеното доверие и разклатената европейска перспектива на България след всичко това ще бъде важна тема в разговорите ми с европейските лидери, редица от които поискаха срещи с мен днес по време на Срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова. Ще положа усилия да ги убедя, че въпреки мрачните разкрития, България ще се съхрани като нормална, демократична европейска държава", коментира президентът.

"Винаги съм заявявал, че България трябва да има редовно правителство. Но то трябва да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България. Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго освен отвращение. А то не води до доверие и реални решения", коментира още той.



Коментарът на държавния глава е във връзка с разговорите между парламентарните групи на "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ГЕРБ - СДС за съставяне на правителство с втория мандат. 

Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ, но призова да преосмислят дали да го реализират

Мисля, че Мария Габриел (ГЕРБ - СДС) и Николай Денков (ПП - ДБ) са много близо до решение, каза днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.