Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
В Ловеч продължават сигналите за миризма на амоняк в района около местното предприятие „Мелта 90“. Въпреки заповедта на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за спиране от експлоатация на инсталацията за охлаждане в предприятието, където бе установен теч на амоняк и измерени стойности на концентрация във въздуха над три пъти по-високи от допустимите, все още тя работи, каза за БТА кметът на общината Корнелия Маринова.

По думите й снощи, след поредните сигнали на граждани, представители на Общината и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ отново са били на място. С проблема е запознат и областният управител Виктор Стойчев.

След авария: Проверка за теч на амоняк в ловешко предприятие

Той обясни за БТА, че хладилната инсталация продължава да работи в авариен режим. „Както стана ясно през последната седмица и от заседанието на общинския кризисен щаб за бедствия и аварии, на територията на предприятието има производствена авария и това е безспорно установено при проверка на институциите“, каза Стойчев.

По думите му аварията е с два елемента. Има корозирали елементи, по които се движи амоняк, за да извършва дейността по охлаждане. Също така е установена повреда и в компресорите и системата им за охлаждане. „За да може хладилникът да функционира в авариен режим, защото той в момента е в такъв, компресорите следва да бъдат охлаждани чрез периодично спиране, при което концентрациите на амоняк във въздуха в района на предприятието се повишават“, посочи областният управител.

По предписание на институциите в понеделник трябва да започне ремонт на инсталацията или нейното спиране до отстраняване на аварията. Този процес трябва да се организира от собственика и да се извърши от компетентна и лицензирана фирма. „Институцията, която е издала заповед за спиране, казва, че тази инсталация няма техническа безопасност в нея“, каза още Виктор Стойчев.

Той припомни, че общинският щаб излезе с предписание живеещите в района на предприятието да ограничат престоя си на открито.

Според Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ към момента няма опасност за гражданите, а спирането на хладилната инсталация трябва да стане поетапно.

В понеделник ще бъде извършена проверка от ДАМТН дали инсталацията е спряна. Същия ден специализираната лаборатория на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен ще започне повторно 72-часово измерване на нивата амоняк в атмосферния въздух, освен на изхода на инсталацията, и в района на жилищните сгради, детската градина, яслата и училището, които са в близост. Ще бъде измерен и шумът, който идва от инсталацията.

До тези действия се стигна, след като компетентните институции извършиха проверка на 17 май в "Мелта 90" АД поради сигнали на граждани за остър мирис на амоняк в района на предприятието. Първият сигнал е от 4 май. По време на проверката стана известно, че в предприятието е имало теч на амоняк. На няколко места има компрометирани участъци в инсталацията за охлаждане, която работи с осем тона амоняк.
БТА