/ iStock/Getty Images
Проверка за теч на амоняк от инсталация за охлаждане в ловешкото предприятие "Мелта" АД извършиха компетентните институции.

След постъпили три сигнала от граждани - последният от тази сутрин, а първият от началото на миналата седмица, на място се събраха представители на Община Ловеч, Регионалната здравна инспекция, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Плевен, Инспекцията по труда, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), както и от полицията и Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". На проверката присъства и репортер на БТА.  Живеещи наблизо граждани алармират за остра миризма на амоняк. 

"Миризма винаги е нормално да има. Става въпрос за лек мирис, защото амонякът си е ароматен. Аварийни ситуации, свързани с изтичане на амоняк не сме имали, с изключение на миналата седмица, когато имахме малка авария.

Работниците в ТЕЦ „Марица 3" на протест: Блокираха центъра на София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Докато се опитвахме да я отстраним, се получиха няколко дни поред малки утечки в процеса на работата", заяви изпълнителният директор на предприятието Андрей Тенев.

По думите му аварията е станала на 8 май. При отстраняването ѝ е трябвало да се изтегли амонякът от цистерната, но компресорите са поели въздух. "Следващите няколко дни ние трябваше да обезвъздушаваме системата,  което е свързано с изхвърляне на въздух, който мирише на амоняк. Сега сме купили течен амоняк, за да заредим системата и да заработи правилно", каза още Тенев и добави, че зареждането с амоняк трябва да приключи днес.

Митко Митев от Инспекцията на труда в Ловеч посочи, че при проверката е установена миризма на амоняк и парене на очите, което показва, че има емисии на амоняк в атмосферата от инсталацията.

По думите му работниците разполагат с лични предпазни средства, които са за работа с амоняк - костюми, противогази, но при нормални условия не трябва да се използват. "Видимо има теч, т. е. усеща се чисто сетивно, най-вероятно и извън пределите на завода.

Видяхме компрометирани части поне на десет места. Ако съберем данни, че инсталацията застрашава живота и здравето на работещите, имаме правомощия да спрем работата ѝ“, посочи Митев. Той добави, че ще напише предписание оторизирана лаборатория да измери концентрациите на амоняк в работните помещения.

На 19 срещу 20 май ще бъде извършено 24-часово емисионно измерване на нивата на амоняк в атмосферния въздух в зоната на жилищните квартали в близост до хладилната инсталация, съобщи Радослав Илиев, директор на дирекция "Контрол и превантивна дейност" в РИОСВ-Плевен. 

Андрей Тенев добави, че предстои лицензирана фирма за ремонт на такива инсталации да извърши поетапна замяна на компрометираните участъци от мрежата. Според резултатите от измерванията обаче може да се наложи спиране на инсталацията до отстраняване на неизправностите, посочи заместник-кметът на община Ловеч Даниел Колев.

Той добави, че, освен замерванията на амоняк във въздуха, ще се направят замервания и на шума, идващ от инсталацията, тъй като живеещите наоколо хора се оплакват и от него.
БТА