Българският евродепутат националист Ангел Джамбазки отправи нацистки поздрав в залата на Европейския парламент в Страсбург - жест, който бе осъден от председателката на тази институция на ЕС Роберта Мецола и може да му навлече наказание, съобщи Франс прес.
 

Джамбазки се изказа по време на дебат на пленарната сесия на ЕП за обвързването на европейските фондове с върховенството на правото. След това, докато се изкачваше нагоре по стълбите към изхода на залата, представителят на евроскептичната група Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на няколко секунди, преди да излезе.

Джамбазки призова в Страсбург за отмяна на зеления сертификат в ЕС

Това може да се види на видеозапис на дебата, публикуван на сайта на Европейския парламент, отбелязва АФП. "Никога няма да ви позволим да ни казвате какво трябва да говорим и какво трябва да правим.
 

Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните държави", заяви преди това българският евродепутат от парламентарната трибуна по време на дебата във връзка с решение на Съда на ЕС, който постанови, че отпускането на средства от европейските фондове може да бъде обвързано с върховенството на правото в съответната страна членка.

Това решение засяга на първо място Унгария и Полша, чиито консервативни националистически правителства са в конфронтация с Европейската комисия. То бе разкритикувано от Ангел Джамбазки и в Туитър, където той също изрази подкрепа за двете страни. Жестът, отправен от българския евродепутат, бе осъден от председателката на институцията Роберта Мецола. 

 

"Фашистки жест в Европейския парламент е неприемлив. Това обижда мен и всички в Европа. Този жест е част от най-мрачната глава от нашата история и трябва да остане там", коментира в Туитър малтийката Мецола, която е от консервативната Европейска народна партия.

Заместник-председателката на ЕП Пина Пичерно, която ръководеше дебата, каза, че с с помощта на камерите в залата ще бъде проверено "дале е имало фашистки поздрав или не".

Край на ерата Каракачанов: ВМРО има трима нови лидери

Ако се потвърди, че българският евродепутат е отправил такъв жест, ще му бъде наложено наказание, добави италианската социалистка. Според правилника на Европейския парламент тази санкция може да ограничи участието на нарушителя в дейностите на институцията или да бъде под формата на глоба, отбелязва АФП.

Държавният секретар на Франция по европейските въпроси Клеман Бон, който присъстваше на дебата от името на френското ротационно председателство на Съвета на ЕС, определи в Туитър жеста като "скандален и недостоен". От френската делегация в либералната група в ЕП "Обнови Европа" призоваха председателката на парламента "да действа".

"Ще направят проверка и ще ми дължат сериозно извинение. Това е абсолютна глупост, тези хора нямат за какво да се хванат, измислят си причина и припознават призраци и жестове там, където ги няма", това коментира Джамбазки тази сутрин пред NOVA NEWS.
 

Той разясни какво точно се е случило: "Спорихме в залата, аз изразих своето мнение в защита на Унгария, на Полша, на правата на националните държави, на европейските граждани. Започнах да споря с колегите си, слязох от трибуната.

На излизане чух, че председателстващата, за което тя ми дължи извинение, призова да не говорим в залата, защото ѝ пречим да води заседанието. Чух я, обърнах се и просто ѝ помахах в знак на това, че съм я чул и се извинявам за това, че ѝ преча на воденето на заседанието".

Външно министерство също изелзе с позиция относно ситуацията. "България в исторически план е доказала своята толерантност към различните етноси и непримиримостта си към дискриминацията и езика на омразата.

Във връзка с това, всякакви действия, които биха могли да бъдат разчетени като символи, свързани с тоталитарни режими, са неприемливи.

Призоваваме за дух на общоевропейско разбирателство и зачитане на основните европейски ценност", се позочва в позицията.
БТА