Заседанието започна направо с втора точка - изслушване на бизнесмена Светослав Илчовски
Заседанието на Временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години и днес започна със скандали, промяна на предварителния дневен ред и изказвания на депутати без спазване на протокола.

Народният представител от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева поиска работата на комисията да започне с изслушване на регионалния министър Петя Аврамова, която е в парламента.

Скандали и обвинения срещу властта в Комисията по ревизията (ВИДЕО)

Заседанието започна направо с втора точка - изслушване на бизнесмена Светослав Илчовски, който заяви, че "ГЕРБ са рекетьори".

Светослав Илчовски
Георги Димитров

Илчовски посочи, че бил поканен през май 2017 г. в скъп хотел в Монако от Иван Ангелов, собственик на фирма "Градус", като му е било поискано да бъдат съставени документи за фиктивен оборот с фирмата "Градус". Илчовски добави, че е бил изнудван и за пари при напояването на площите, които обработва.

Бизнесменът Светослав Илчовски твърди, че бил изнудван и рекетиран за пари от управляващите

"Сигнали ще има, досега никой не можеше да говори, защото всичко беше контролирано от машината на ГЕРБ. Тези хора, управляващите от ГЕРБ, бъркаха в джоба на всеки човек", каза Илчовски.

Георги Димитров

Има компетентни институции, нека бъде сезирана прокуратурата, но тази комисия е с подменен предмет на работа, с цел извличане на дивиденти за предстоящите парламентарни избори, каза Каназирева и попита къде ще бъде внесен докладът от това заседание на комисията. Каназирева определи изслушването на бизнесмена като политически цирк и предизборна кампания.

БТА

Няма доказателства за обвиненията изнесени от Илчовски, има само един писмен сигнал, не може без съд и прокуратура да се произнасят присъди, посочи Дани Каназирева.

Нинова: Разединението ни направи слаби и моделът „ГЕРБ“ продължава да управлява

Народният представител Тома Биков посочи, че към този момент документи по обвиненията на Илчовски не са получени, поне от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Мая Манолова, председател на Комисията, каза, че документи има, но те ще се разгледат на закрито заседание на Комисията.

Манолова поиска от заседанието да бъде отстранен народният представител Маноил Манев, за вземане на думата без разрешение. Тази комисия е фарс, каза Манев. Мая Манолова поиска и служителите на НСО да дойдат в залата и да въведат ред, "ако не са абдикирали от задълженията си".

Дело срещу бивш депутат от ГЕРБ започва отначало

Запитан за автентичността на снимките, на които се вижда премиерът Борисов, нощно шкафче с пачки евро, кюлчета злато и пистолет, Илчовски каза, че "няма представа дали са били внесени или са били там. Един човек ми каза, че бил почерпил една женица с пет хиляди лева да обслужи премиера".

Светослав Илчовски твърди, че е бил изнудван през 2017 година за кухи обороти в порядъка на 60 - 70 милиона лева с фирма "Градус".
БТА