Дело срещу бивш депутат от ГЕРБ започва отначало
Дело срещу бивш депутат от ГЕРБ започва отначало / снимка: Dariknews.bg, архив

Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов и бившия общински съветник в Общинския съвет на Плевен Методи Петков. Очаква се процесът да започне отначало днес.

На последното заседание по делото, на 10 юни, изненадващо стана ясно, че единият от съдебните заседатели е заминал да работи в чужбина. В съдебния процес обаче има принцип за незаменяемост на съдебния състав. Ако делото тръгне с определен съдебен състав, то нито един от неговите членове не може да се сменя през целия процес. Стана ясно и че в началото на юли общото събрание на САС е заличило този съдебен заседател от списъка и той вече не е такъв. Така ще се наложи делото да започне от начало, а то беше пред финал.

Бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов беше задържан през юли 2012 година заради информация, че е прибрал 50 000 лева подкуп от земеделеца Светослав Илчовски. Парите, които земеделският производител извади от собствения си джоб тогава, впоследствие станаха доказателство по делото срещу някогашния народен представител.

На едно от предните заседания по делото Илчовски, който е от ключовите свидетели по делото, поиска от съда да му бъдат върнат 50 000 лева, които той самият даде под формата на подкуп на бившия депутат с аргумента, че не е налице процесуална пречка подкупът да се случи.

От прокуратурата и от защитата на Аврамов и Петков обаче категорично се противопоставиха на това искане. Според държавното обвинение сумата може да бъде върната, едва когато приключи наказателното производство и съдът се произнесе с присъда. В крайна сметка съдът не уважи искането на Илчовски и напомни, че той е можел да си поиска парите по време на досъдебното производство, когато е можело те да бъдат върнати по преценка на разследващия и наблюдаващ прокурор.