/ Dariknews.bg, архив
Софийска градска прокуратура внесе протест в Административен съд София-град против разпоредби от Системата за прием на ученици в общинските училища на територията на Столична община.
 
Родители на първолаци дават приема на прокурор (ВИДЕО)

Съгласно чл. 9 от Системата за прием, при голям брой кандидати за първи клас, всяко училище, по решение на Педагогическия му съвет, може да приеме до три свои допълнителни критерия, различни от общо установените.
 
Обещание: Всички първокласници в София наесен ще влязат в училище

С това, според Прокуратурата, Столичният общински съвет е разширил без правно основание правилата за прием на ученици в първи клас, което представлява грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищно образование и на Наредбата за организация на дейностите в училищното образование.
 
Обмислят въвеждане на принципа на уседналост при приема на първолаци

Разпоредбата дава възможност да се създават всякакви критерии от отделните училища, с които да се нарушават принципите на единност в приема и на равнопоставеност на всички кандидат първокласници на територията на Столичната община. Софийска градска прокуратура е поискала от съда тази разпоредба от Системата за прием да бъде обявена за нищожна.