Съдят двама братя за убийство на мъж в Джигурово
Съдят двама братя за убийство на мъж в Джигурово / Снимка: Дарик, архив
Сирийците, обвинени в тероризъм, били бити от служители на ДАНС
92783
Сирийците, обвинени в тероризъм, били бити от служители на ДАНС
  • Сирийците, обвинени в тероризъм, били бити от служители на ДАНС
Трима сирийци, които са обвинени в тероризъм, са били бити от служители на ДАНС.
 
Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим бяха арестувани през февруари 2016 г. Те са обвинени за това, че са искали да се присъединят към терористичната групировка ИДИЛ. Подсъдимите са със бежански статут, придобит в Германия.
 
Сирийците, подсъдими у нас за тероризъм, криели германските си паспорти в обувките

Миналата седмица единият от задържаните - Ал Абдалах Фади, е бил разпитан от служители на ДАНС. По думите на Фади сред разпитващите бил и човек, който е нанесъл побой над другите двама обвиняеми при разпитите им в Свиленград.
 
Обвиняемият Ал Фанди Джасим пък бил разпитан от ГДБОП без разрешение от съда.
 
При предишно заседание по делото срещу тримата сирийци, които са обвинени за това, че са искали да се присъединят към ИДИЛ, съдът даде разрешение на ДАНС да разпита само един от обвиняемите - Фади, по тема, която не засяга делото. На тази беседа са го притиснали непряко да направи самопризнания, като по този начин щяла да му бъде намалена присъдата. По думите на Фади  един от разпитващите обаче е бил същият служител, който е нанесъл побой над другите двама подсъдими в Свиленград.
 
Предлагат таен свидетел по делото срещу мъжете, опитали да се присъединят към ИД

Точно обратното обаче се е случило, сочат думите на сириеца, който днес заяви пред специализирания съд, че въпросите са се отнасяли главно за делото.
 
Служителите на ДАНС му предложили да си признае и така присъдата му щяла да се намали. След това стана ясно, че Фади познава човека, който е провел разпита - същия, който е нанесъл побой над двамата му приятели в Свиленград. При тази беседа обаче обвиняемият посочи, че служителят се е държал много любезно.
 
Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу трима сирийци за тероризъм

Другият сириец Ал Фанди Джасим заяви, че е разпитан от служители на ГДБОП. При тази среща по думите му те са го притиснали да предаде своите сънародници, като така щял "да си помогне". Джасим описа един от хората, който е присъствал на разпита като "човекът, който най-много ни биеше в Свиленград".
 
На въпрос на съда защо се е съгласил да бъде проведен този разпит, при положение, че разрешение е имало само за Фади, Джасим отговори, че няма какво да крие.
 
Третият задържан - Абдулхамид, сподели с усмивка, че не изключва в следващите дни и той да бъде разпитан.
 
Съдът поиска от началника на Софийски централен затвор да посочи на кои дати са били разпитани мъжете, какъв е бил предмета на разговора с тях и задавани ли са въпроси по хода на делото, за да се провери дали твърденията на Фади са верни.