Синоптиците предупреждават за обилни снегове и силен вятър
Синоптиците предупреждават за обилни снегове и силен вятър / снимки: БГНЕС, архив

Всички области на страната са под оранжев и жълт код днес заради очаквания снеговалеж и силен вятър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

За 15 области на Северна и Източна България е обявен оранжев код за опасно време. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. Очаква се в цяла Северна България да се образува снежна покривка 15-25 см, ще духа силен източен вятър, които ще образува виелици и навявания. В областите Добрич, Варна и Бургас ще духа източен вятър със скорост до 25-30 м/сек. Вълнението на морето ще е 5-6 бала и ще вали дъжд с количества - до 15-20 л/кв.м.

В останалата част на страната обявеният предупредителен код е жълт за потенциално опасно време. Той е в сила за областите София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян. В тези области ще се образува снежна покривка около 10-15 см. В областите Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали преди обяд ще вали дъжд, след обяд и привечер ще преминава в сняг, с образуване на снежна покривка, до полунощ около 10 см.

Метеоролозите прогнозират сутрешни температури между -3° и 2°, в Югоизточна България и морското крайбрежие до 5°-8°. През деня градусите ще останат без съществена промяна, слабо понижавайки се в северозападната част от страната и достигайки до 10°-12° в югоизточните райони.

На 25 януари след полунощ и през деня на 26 януари - неделя, почти навсякъде валежите ще са от сняг. От североизток ще се усилва вятърът и с него ще прониква по-хладен въздух. В неделя може да се очаква образуване на съществена снежна покривка от около 20 см на места в Централна и Южна България.

В понеделник минималните температури над страната ще бъдат отрицателни, дневните ще са малко над нулата. Според метеоролозите до края на следващата седмица ще има снежна покривка и зимни температури, ще бъде предимно облачно, но не се очакват драстично ниски температури.

Синоптиците предупреждават за обилни снегове и силен вятър
netinfo

Поради очакваните валежи от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи, напомниха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. За поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци са осигурени около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т.н. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, припомниха от АПИ.