Силен вятър пречи на гасенето на пожара в Рила
Силен вятър пречи на гасенето на пожара в Рила / DarikNews

Силен вятър пречи на ефективните действия по потушаване на бушуващия вече шести ден пожар в национален парк "Рила". Това съобщи за Дарик радио директорът на Областна дирекция „Полиция” в Благоевград комисар Константин Титянов.

11 курса са направили за шест часа френските самолети, които помагат в гасенето, съобщи за Дарик радио директорът на „Гражданска защита" в Благоевград Петър Самарджиев. Ефектът от самолетите ще се разбере едва привечер, подчерта той.

Самарджиев допълни, че пилотите ще решат кога да спрат гасенето на огнената стихия, но най-вероятно акцията ще продължи и във вторник. През нощта ще бъдат оставени дежурни групи за наблюдение.

„Сега правим всичко възможно пожарът да не се разпространи към ски-център "Картала" и към вилната зона на Благоевград", заяви Константин Титянов. Той допълни, че се работи денонощно, че прогнозите са оптимистични и че огънят ще бъде овладян.

До този момент в зоната на парк "Рила" са изпепелени над 1400 декара гори и растителност. "България трябва да разполага с поне четири противопожарни хеликоптера, недопустимо е да губим толкова време, докато търсим помощ", каза кметът на Благоевград Костадин Паскалев. "Цената на един хеликоптер, по данни на доставчици, е 8 млн. евро. Не е въпросът, след като имаме неконтролируем пожар да молим със SOS-сигнали съседни страни да ни окажат съдействие, а още в първоначалния момент, когато има сигнал за такъв пожар, с облитане да се направи преценка за използване на тази техника", коментира Паскалев.

В отговор на искането на Министерството на извънредните ситуации Гърция изпраща два самолета за гасене на пожара. След среща с Кризисния щаб и след конкретизиране на задачите и на участъците за гасене ще започнат работа в района на пожара.