Не съм съгласна с колегите от районните избирателни комисии, че за тези избори протоколите са по-сложно направени от ЦИК. Те са такива, каквито ги изисква законът”. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева в студиото на „Здравей, България” по NOVA.

„Най-тежко ще бъде за трите районни избирателни комисии в София, защото тук има най-много секции и протоколи, които трябва да се обработят”, каза още тя.

„Протоколите са такива, защото тази година имаме 30 политически субекта. През 2017 г. те са били 20. Всеки от тях има по-големи листи с повече кандидати. Освен хартиени бюлетини тази година имаме и машинно гласуване в 9 390 секции”, обясни още Цанева.

Кога ще са готови резултатите от изборите (ВИДЕО)

Според председателя на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов в сегашната ситуация има няколко неблагоприятни обстоятелства, които се струпват накуп.

Едно от най-неприятните е, че ще накараме всяка секционна комисия да извърши 400 пъти действието сумиране на числа. Това ще се прави от комисия, която е абсолютно изтощена. Сумирането може да се извърши от компютри, които са измислени за тази цел”, смята той.

„Работата е минимум три пъти и половина повече спрямо 2017 г., а сроковете са същите”, коментира Константинов.
NOVA