Защо новият областен управител на София поиска прекръстването му?
Темата за прекръстването на най-високия връх в България отново излезе на дневен ред. В официално писмо новият областен управител на София Илиан Тодоров настоява президентът да смени името на трихилядника в Рила.

В писмото си до държавния глава Румен Радев Тодоров заявява, че името "Мусала" трябва да бъде сменено, защото "звучи чуждо, нелепо и неразбираемо"
 
Турско-арабският произход на името Мусала вади очите на "Атака" повече от 10 години. Оттогава са му избрали и православно-християнски наследник - връх Свети Иван Рилски.
 
Сидеров: Знам от феномен, че докато връх Мусала не се прекръсти, на България няма да й върви

"Мисля, че няма по-подходящо име за най-високия връх освен на този, който всъщност е приел това име", коментира пред NOVA председателят на "Атака" Волен Сидеров.
 
Според националистите днешното име на върха е насилствено наложено по време на Османското владичество. И следователно трябва да бъде сменено с българско.
 
"Това е част от идентичността ни. Ако ние си режем корена, то ние, българите като нация, приличаме на сирачета, на изгубени деца, които не знаят кои са родителите им. А знаете, че това нанася травма за цял живот", добавя още Сидеров.
 
Явно решени да не травмират отношенията с коалиционните си партньори сега, от ГЕРБ реагираха пестеливо. "Не може ние от парламента, или дори президентът, да наложи някакво мнение, независимо кой го иска - дали управляващи или опозиция, коментира Красимир Велчев.
 
Опозицията обаче посече много по-категорично патриотичната амбиция. "В момента те отклоняват вниманието от важните неща", твърди Антон Кутев от БСП.
 
"Това е събуждане, възраждане на стари модели на управление. Това е Възродителен процес. Те наистина мислят по фашистки начин", коментира Джейхан Ибрямов от ДПС.
 
От кога Рилският манастир се намира в... София? (СНИМКИ)

Мусалла означава място за молитва върху камък. Историята не помни друго име на най-високия връх у нас и на Балканите. С едно изключение. В златните години на Сталинизма той за кратко е бил кръстен на съветския диктатор. Дали занапред ще се казва Свети Иван Рилски - последната дума има президентът Румен Радев.
 
Преди време президентът Росен Плевнелиев каза "Не".
nova.bg