Сидеров: Знам от феномен, че докато връх Мусала не се прекръсти, на България няма да й върви
Сидеров: Знам от феномен, че докато връх Мусала не се прекръсти, на България няма да й върви / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Лидерът на Атака Волен Сидеров в "Седмицата" на Дарик

Кворумът вече не зависи от "Атака", в парламента, зависи от независимите, напуснали ГЕРБ. Това ще промени ли парламентарното ви поведение?

Не, нямаме промяна нито преди, нито сега. Ние държим на едни и същи неща. А кворумът, ако погледнете статистиката, по-често е бил поддържан от групата на ГЕРБ, не от напусналите, а от цялостната група, включително такива важни моменти като гласуване на бюджет и други, при които провалянето на кворума би било доста сериозно, те го поддържаха. Така че не е вярно, че "Атака" поддържа кворума в този парламент, само и единствено тя. ГЕРБ също така поддържа кворума.

Ще си тръгнете ли, ако не приемат десетте точки, които предложихте през тази седмица - като се започне от минималната пенсия 500 лева и се стигне до отпадане на плоския данък например.

Тези 10 точки са припомняне за какво трябва всъщност да работи българският парламент. Припомняне за това в каква посока трябва да върви политиката, за какво трябва да се стараят тези, които стават мнозинство в парламента, след това излъчват кабинет и управляват. Това припомняне не може да остане нечуто, да премине лекичко и затова ние казваме, че трябва да се вземе някакво отношение, някаква позиция трябва да заемат управляващите. Питаха ме напоследък много какъв срок ще сложите, коя дата, но аз мисля, че не е уместно да се слагат срокове, дати, защото тук целта е, важното е да станат поне някои от тези неща. А тези неща, както ги наричаме така безлично неща, всъщност се отнасят до съдбата на много българи. Чух вече коментари. . . То пък как не се намери един коментатор, един журналист, който да каже: да, бе, браво, това, което го искаш, е правилно, така трябва да бъде. Не, като че ли ще им вадиш зъб. Не, вика, не може да има такива пенсии, откъде накъде, как така, откъде ще вземем пари. Този, който се стреми към властта, трябва да знае откъде. Ако не знае, да става някакъв друг - домоуправител.

Ако не дадат 500 лева пенсия до. .. докога, кажете вие, ще стоите ли в този парламент, за да легитимирате три пъти по-ниски пенсии?

Ако не се променят, нека да направим общ анализ на това, което предлагаме. Те са групирани нещата в 10 точки за по-лесно, биха могли да бъдат и 15, и 20. Но тук има една група искания, които засягат доходите - минимална заплата, минимална пенсия, и тук на въпроса откъде пари трябва да се отговори: оттам, откъдето могат да се вземат, съкратят и добавят. Аз веднага мога да изброя два-три пункта откъде могат да дойдат пари.

Но те ги има като точки във вашата програма.

Да.

Предлагате промяна на отношението към чуждите инвестиции в България...

Ами, ето . . . Да, изгонване на монополите. . .

. .. прекратяване на концесиите. . .

Съкращаване на разходи държавни, административни. Има начин, по който да се направи така, че пенсиите чувствително да скочат. Това ще увеличи покупателната активност на хората, а пък тази покупателна активност ще роди търсенето. . . дава - предлага нещо, ще роди производство и ще се завърти механизмът на сега замрялата икономика. Това са азбучни истини.

Предлагате отпадане на плоския данък.

Да.

Да няма обаче пък ДДС върху лекарства и учебници.

Да. Самото отпадане на плоския данък започва да пълни хазната, защото големите пари в момента плащат еднакво с най-бедните хора. Това не е справедливо и го няма в Европа между другото.

А как ще се индексира минималната заплата във връзка със средноевропейската, това като технология не го разбрах каква е идеята ви?

Трябва да се приложи, измисли индекс, чрез който минималната работна заплата у нас, която се определя по Кодекса на труда от правителството, да бъде съобразена със средната европейска. Може би да е малко под нея, но да не е 10 пъти или 15 пъти, както е сега.

Ама средноевропейската минимална имате предвид.. .

Европейската минимална, да, да, разбира се. Точно така.

. .. понеже някак си не става ясно нашата минимална да стане колкото средноевропейската.

Тоест, европейските държава, като се направи средно аритметично на най-минималното заплащане, то българското да отговаря на това.

Икономистите отговарят обаче, че всичко това е продукт на продукта, който една държава произвежда, и че когато няма производство, няма брутен вътрешен продукт, няма как да се мериш като заплата с Германия или Италия.

Точно така е, да. Това е вярна констатация, но е само констатация, без да продължи анализът а защо е така, защо този брутен продукт сега е ужасяващо нисък. .. 35 - 40 милиарда евро е брутният вътрешен продукт на България, което е сравнимо с една средна компания в света. А защо не е, гръцкият брутен продукт например е десетина пъти по-голям? Защо ние не сме правили през годините така, че този продукт да расте? Как става това. .. е, сега няма да ги уча тези тежки хора с дипломи. . .

Не, той расте.

. .. те да кажат как да стане. Той расте, но нищожно. Няма интензивно развитие, а ние имаме нужда от интензивно развитие, за да можем да дръпнат тези доходи, да се качат и най-после да излезем от това блато. Иначе. . .

Добре, и ако всичко. . .

. . .същите експерти казват, че ако така вървят нещата, след 40-50 години българските доходи ще се изравнят с европейските, които няма да стоят на едно място през това време, нали, ясно е?

Ако всичко това обаче не. . .

С тази ли перспектива да живеем?

. .. не става, г-н Сидеров, ще стои ли "Атака" в парламента, е логичен въпрос, който ви задават през последните дни?

Да, този въпрос, който много вълнува в момента всички медии и ми го задават, той е свързан с интригата ще се разтури ли този парламент?

Това е. . .

При което аз казвам веднага: добре, разтурваме го още утре. С каква програма за действие идват политическите сили, първо тази, която има претенция да е най-голяма? Ето, преди малко нейният лидер беше във вашия ефир. Каза ли той първите 5 точки, не 10, 5 неща, които ще направи, ако има мнозинство в парламента? Аз така ги питам вече. Хайде, бе, утре отиваме на избори, разтурваме този мръсен, долен, гаден парламент, неприятен, отиваме, утре вие взимате цялата власт, пълно мнозинство имате, 130 депутати. Кои са първите 5 неща, които. . .

Ами, ето, той пита, като казаха първа точка БСП, че ще строят АЕЦ "Белене", и тук хвърли стрела и по ваш адрес, като внесе "Атака" решение за размразяване на проекта на АЕЦ "Белене", какво ви накара да се откажете ето от тази точка, за която много хора гласуваха със сигурност на предишните избори?

Ама, той, за да зададе този въпрос, го движи само и единствено мисълта за интригата - кой, защо, какво? А няма. . .

Ами, изчистете я тази интрига. . .

. . . няма наистина. . .

. . . защо се отказахте?

. .. не, не, искам да кажа, че ако си държавник, ти трябва да имаш мисъл как да построиш "Белене", а не кой какво внесъл, кога го е изнесъл и. . .

Защо се отказахте впрочем?

. . . защо е погледнал през рамо?

"Атака" наистина беше внесла. . .

Не, не сме се отказали.

А защо го оттеглихте? Нека се гласува в парламента да се види БСП, като са спечелили изборите и защото ще строят "Белене". . .

За да може да бъде внесено по-добре, по-добре да е редактирано, текстът, който бяхме внесли, беше стар, има някои актуалности, има дело, което тече, арбитражно. И не сме се отказали от това да искаме подновяването на проекта "Белене", просто ще подобрим предложението си и ще го внесем пак.

Кога? Кога?

Вероятно ще бъде в близките седмици, не мога сега точно да кажа, но не сме се отказали.

Преди изборите ще е?

Този, който се отказа от "Белене", беше самият Борисов като премиер, като преди казваше, че това е най-голямата икономическа наша грижа.

А какво точно трябва да се подобри на питането само, че не разбрах? То то е ясно - парламентът трябва да каже: отменяме решението, с което се отказахме от "Белене". А пък от там нататък всички други технологии ще са въпрос на изпълнителната власт.

Иска ми се освен това да консултираме политическите сили, така че, когато внесем това, да има някаква надежда, че то ще мине.

А, търсите съгласие, затова се отказахте?

Да, защото иначе да внасяме предложения, които да се отхвърлят, да се сблъскат в стената на ГЕРБ, на БСП и ДПС, това сме го правили, ставало е, но то не допринася. Ако успеем да убедим или ако успеем да направим така, че това предложение да мине, то правителството ще бъде длъжно да поднови проекта "Белене" и тогава вече имаме друго развитие.

Защото така изглежда, че заглъхна. . .

Търся ефективност.

. . . и друга ваша, силна от ваша гледна точка теза - за мораториума върху продажбата на земя на чужденци в рамките на ЕС. Какво стана с този текст? Събрахте ли подписи?

Не е заглъхнала, но ние виждаме поведението на Конституционния съд, който. . .

Там има решение по този въпрос. . .

. . . произнесе едно решение, с което всъщност уби. . .

. . . че е е противоконституционна такава забрана.

. . .уби инициативата да се удължи този мораториум. Аз не знам Конституционният съд дали е съставен от българи, или от някакви зомбирани същества, но това решение, което този съд хвърли, всъщност предопределя колониализма на България. И аз си давам сметка вече, че институциите у нас толкова са предали крепостта, че няма нужда от враг отвън, тя вече е предадена.

По тази тема се отказвате.

Не, не се отказваме, но става много по-трудна и по-тежка. . .

Ще събирате ли подписка?

. . . битката.

Колко подписа бяхте събрали?

Ами, събрани са подписите, аз не виждам в момента нито. . .

А вие събрахте половин милион подписа по този въпрос?

Не, половин милион не сме събрали, но. .. събрахме достатъчно, но не виждам в момента условия да говорим на тази тема, тъй като от всички основни политически сили виждаме враждебност и среда, включително такива, които са. . . които се правят на патриотични, конкуренция са наша и пречеха всячески на подписката, разстройваха масите, включително с физически нападения и с викане на полиция да не събираме подписи. Говоря за НФСБ. Значи, не искат да има, да се запази българската земя. Ами, как. . . кажете ми как може човек да успее в една държава, в която от най-висшата институция - Конституционния съд, до последната партийка, която си е сложила табелка патриотична, националистическа, се борят против запазването на българската земя.

По нито един въпрос ли не виждате възможност да се постигне съгласие? Това е тема, която обсъждахме преди малко и с Бойко Борисов.

За кое?

Ами, ето, например предлагате на президента връх Мусала да се казва Св. Иван Рилски.

Да.

Да ви кажа, аз много мислих дори и за личната си позиция по този въпрос. Ами, може би наистина пък може да се помисли. От една страна, пък се опасявам да не звучим като Мадуро, президентът на Венецуела, който иска да преименува най-известния техен природен обект, това е най-големият водопад на света - Анхел, със старото му индианско име, има си собствена логика, но по-скоро. . .

Не знам.

. . . в цял свят така се реагира с насмешка към такава смяна.

Не я знам аз тази инициатива, не може да има насмешка към желанието. . .

Този Анхел бил американски пилот и понеже минал оттам и вместо с индианското му име, което е много трудно за произнасяне, го нарекли на този откривател на водопада.

Не, при нас случаят е друг. Свети Иван Рилски е небесен покровител на България и аз, между другото, знам от един голям български феномен, няма да кажа кой е той, знам, че докато това не стане, т.е. докато най-високият връх на Балканите не се преименува на името на светеца, на България няма да й върви и ще тъпче на едно място, както сега.

Не, щото то Мусала означаваше да живее Аллах, нали, това е преводът.

Не знам какво точно означава, всеки случай не е българска дума, и тъй като сме загубили. . . във вековете сме загубили първоначалното, изконното наименование, трако-българското, смятам, че най-най-подходящото. . .

То как е било, че не се сещам, как се е казвало?

Има спорове, не е ясно, няма яснота, няма единствено мнение по тоя въпрос, всъщност няма.

Това име идва с турците, с Османската империя.

Това идва с Османската империя, както много други имена, които се мъчим да променим - на селища, на местности и други топоними, които са наложени по време на Османската империя върху българските или трако-българските, аз го казвам, защото ние сме автохтонно население тук от повече от 7000 години и тези имена, които се водят тракийски, всъщност са български, това трябва един ден да се учи в историята, но когато министърът на образованието е от "Атака", и това ще стане, ще си учим най-после истинската история. Важното е, че сега аз не виждам например основания с какви аргументи президентът би могъл да откаже тази промяна.

Мусала да се казва връх Св. Иван Рилски.

Да, какъв аргумент може да извади, интересно ми е, г-н Плевнелиев, но официално писмо сме написали, чакаме да отговори нещо на народа, не на нас точно.

Одобрявате ли новите изборни правила?

Трудно е да се каже кое е новото. Самото приемане на Изборния кодекс в една такава стахановска, задъхана обстановка, с нощни заседания за мен не е. . . според мен не е правилно и не беше най-важното нещо. Всъщност кое е новото? Ето само един пример ще дам, че точно в такива истерични напъни да се приеме бързо някакъв закон се допускат понякога много големи грешки. Нашата, от нашата група например вчера-оня ден, когато бяха най-силните напъни, нощни заседания, пък денонощни, парирахме един опит на. . . да се прокара една поправчица в. . . при преразпределението на остатъците, която поправчица беше включена от. . . има един непостижим, сюблимен български познавач, лицензиран не знам от кого, единствен познавач на избирателните системи с малко име професор. . .той непрекъснато нещо се меси и обяснява, като най, така, най-върховната инстанция в тази област и се опита да прокара една нова добавка освен Хеър-Ниймайер, върху Хеър-Ниймайер още една поправчица. Та по този начин, с която се обслужва интересът на партиите, които се наричат по-големи. Забелязахме го това, парирахме го, успяхме да го спрем. Но сигурно има други неща, които не сме успели, защото при тази обстановка е допустимо да се пробутат всякакви. . . в услуга на някои партии. . . Обикновено, когато се приемат изборни закони, управляващата партия гледа да нагласи нещата като за себе си. Не виждах, не виждах нужда от това бързане.

Мая Манолова сложи и вас между съгласилите се около това предложение на ДПС за преференциалния вот - да не може хората да разместват, с изключение, стана ясно от нейното изказване, на евроизборите, да не може да разместват реално листите.

Огромна спекулация, огромна демагогия и популизъм има с тези. . . точно с тези понятия преференциален вот и мажоритарно гласуване. Успяха да внушат на хората, че мажоритарното гласуване едва ли не е някакъв страхотен, страхотно сигурен начин, гаранция за избор на личности, нали, като че ли сега могат да кандидатстват личности. А тъй наречените преференции са една игра, с която се побъркват хората, защото. . . и се внася вътрешнопартийна интрига, защото примерно някакви партийни организации някъде недоволстват, че централата им е сложила еди-кой си за водач и почват да, така, да. . .

Да пререждат листата.

. . . да пренареждат и да навиват своите хора да драскат по бюлетините. Това са абсолютно, как да го кажа, не знам защо сериозно изобщо се говори за това като метод на демократичност. Методът на демократичност е ясен. Имаш партийна система, партиите определят листите. А според мен лично и го предлагам отдавна, и го говоря, но не се чува, трябва да има национална листа във всички избори. Това с избирателните райони също е една голяма, как да кажа, недомислица, защото, когато избираш парламент, ти избираш национално представяне и народни представители.

А вашата идея е да има една листа на "Атака". . .

Национална листа.

. . .240 кандидата?

Точно така, да. Без райони, защото това също внася объркване, заблуди.

Различни тежести. . .

Хората си мислят, че народният представител, примерно от Хасково, да е длъжен да оправи улиците в Хасково, което е работа на общината. Това объркване. . . Или пък защо тоя, който води листата, не е роден в Хасково. Което е абсолютна нелепост, защото ти в изборите за парламент изпращаш хора, които защитават една идейна програма, а не определени райони. За районите си има местни избори. Това би трябвало да бъде според мен правилната система. Изобщо даже не го подложиха на обмисляне това. Колкото до преференции и мажоритарни елементи - абсолютна демагогия, с която повече не трябва да заблуждават хората, че тя водела да повече демократичност.

Искате ли бърз процес срещу вас по повод обвиненията в хулиганство или поради твърденията, че този процес е политически, искате. . .

Такъв като при Трайчо Костов ли бърз?

Не. Възможностите са две. Едното е бързо, тъй като вие вече сте бил в подобен филм. . .

Бързината. . .

. . . и сте бил оправдан, това. . . Кое от двете искате? Понеже главният прокурор каза, че имал трудности в призоваването на депутати от "Атака", това бавело внасянето на обвинителния акт.

Това въобще. . .

Има два възможни сценария. . .

Това въобще не е така, няма никакви трудности.

. . . включително с разрешени от закона средства вие да искате бавно да протече процесът, така че да се смени политическата обстановка, ако той наистина е политически, както вие казвате.

Аз нямам никаква дума в това отношение как да върви това, което наричате процес.

Защото вие. . . Не, обвиняемите имат право да искат и съкратено да текат нещата.

Аз не съм получил обвинение още. Не съм, нямам обвинителен акт, така че не знам какъв съм в момента. Колкото до бързината. . .

В момента сте заподозрян. . .

. . . ние наблюдаваме бързина в едни моменти, в други не. За всичко това трябва, на тези въпроси трябва да отговорят правораздавателните органи, над които е Господ в момента. Те са най-. . . така, безконтролната институция, която просто не подлежи на никакъв надзор. Това е прокуратурата, над нея е Господ, нали знаем го това нещо. Така че каквото и да си говорим тук, това, което прокуратурата реши, може да го направи. А дали бързо или бавно, хората отсъждат, като гледат отстрани, в кои случаи се действа светкавично и в кои случаи се търси оправдание, че не можело да бъдат намерени депутатите ми. Айде да не си говорим сега несериозни неща.

Значението на събитията в Украйна за България?

За съжаление няма добри и точни анализи на това, което става в Украйна. Аз го казах в един-два случая, но не виждам истински дебат. В Украйна става нещо опасно. Ако някой е чел Бжежински, може да се сети. Преди сигурно 15 години той описва своите мечтания в поредица от книги, в които Русия е обкръжена отвсякъде. В нейното меко подкоремие, както той се изразява, са опрени остриетата на най-различни врагове, за да може тя да бъде обезсилена. В случая се води една битка в Украйна, която се ръководи от американските спецслужби, по същия начин, както е направен превратът в Иран 1953 година, в Гватемала 1956-а, в Чили 1973-а. Това е отигравано упражнение от ЦРУ - предизвикват се кървави сблъсъци, недоволство. Представете си само за какво се бият хората. Първо те трябва да бъдат въоръжени, да им бъдат доставени всичките тия оборудвания, с които се води гражданска война. Значи някой ги снабдява отвън, т.е. имаме терористична диверсионна дейност. В тази битка, уж за европеизъм, вече са включени джихадисти. Има данни, че там се веят знамената на сирийската свободна армия, на други разни такива групировки, значи вече се включват и дежурните муджахидини. И всичко това защо? Тези хора искали да се сключи търговско споразумение с Европейския съюз, иначе - не, ще се палим, ще се взривяваме. Това е нелепо, това е просто кретенско, идиотско, никой не го анализира истински.

Не, но това е, цялата история на Украйна е този сблъсък. Те са били един път част от литовско-полското, т.е. западен тип кралство, след това са към руското царство. Това е исторически конфликт там. В началото гостува един украински журналист, той разказа колко е разделена всъщност Украйна, буквално 50 на 50. Рускоговорящите към Московската патриаршия, други към Киевската. Процесът е по-дълбок може би от това, което вие описвате.

По-дълбок, в каква посока обаче? Аз това, което го описвам, е истинският двигател на това, което става, а не че са се събрали граждани и толкова са запалени по споразумението с. . . представяте ли си, търговско споразумение изважда. . .

То е символ, символ на западната ориентация.

Да, да, да.

Другата страна е за източната и тя е равностойна на другата като тежест, просто в момента не е по улиците.

А този символ до какво води? Отварянето на Украйна за международните спогодби ще означава през нея да мине валяк, така както през България мина валяк и в момента нямаме нищо българско. Всичко е в чужди ръце, огромни международни корпорации завладяват пазара, енергото, тока, супермаркети и печалбите се изнасят навън. Това я очаква Украйна и тя ще си изпие горчивата чаша, на всичкото отгоре най-вероятно ще я разделят на две - католическата и православната част, което е било винаги играта на т.нар. велики сили - разделяй и владей. Но като крайна цел. . .

Тя католическа е малка там, десетина процента са католици.

Всичко ще се използва, всички различия ще се използват.

Всъщност имат си собствена православна църква обаче киевчани.

Да, но ще ги разделят географски. Като крайна цел това е удар по Русия, това не трябва да се забравя, защото тя е крайната и основна мишена на световния, как да го нарека, талмудическо-масонски олигархичен център, който си мечтае за крушението на най-голямата православна държава от много отдавна. Пробва го вече чрез няколко войни и налагане на комунизъм отвън. И сега понеже Русия се заздрави като държава, укрепи държавността си, православието си, и това много, много дразни тези кръгове, за които говоря, те така се изнервиха, че вече играят ва банк, включително с войни, с тероризъм, и не се спират. Това е страшният анализ, който за съжаление в България не го чувам, не го чета.