Ден след като Конституционният съд отмени отнемането на шофьорска книжка заради неплатени глоби, шофьори се оплакаха от нов проблем. МВР не им дава подновените книжки, докато не платят старите си задължения.

От месец Камен избира карта за градския транспорт, вместо да напълни резервоара на колата си. Придвижва се с автобус. Има книжка от 22 години. МВР обаче не му преиздава новата, докато не плати стари глоби.

„В районното ми излезе, че имам да плащам един фиш от 50 лева и ми казаха да го платя, за да може да ми бъде преиздадена новата книжка. Аз го платих и сега се оказа, че имам някакъв друг акт от 2019 г. Рекетът и изнудването са отвсякъде”, каза той пред NOVA.

„Лошото е, че едни глоби излизат в системата на КАТ, а други не излизат”, смята Камен.

Отнемането на книжка за неплатени глоби падна в съда

Ако вече ви е била взета шофьорската книжа или са ви свалени номерата на колата заради неплатени глоби, въпреки решението на Конституционния съд, според юристи няма как да си търсите правата по съдебен път. Това е така, тъй като решението действа занапред.

„Най-лесният начин го видяхме. Той ни връща обратно във феодализма. Това не е подходът, който трябва да се следва”, смята проф. Пламен Киров – бивш конституционен съдия.

Това според него не е помогнало и за безопасността по пътищата. „Има хора, които дължат огромни суми в размери на хиляди левове и които продължават да шофират по пътищата на България. Този проблем трябва да бъде решен”, категоричен е той.

Омбудсманът Диана Ковачева посъветва МВР доброволно да върне отнетите книжки. „Имам жалби в последните месеци от водачи на МПС, които са спирани на територията на страната като са проверявани не само те, но и пътниците в колата за неплатени глоби”, каза тя.

От МВР отказаха коментар по казуса.
NOVA