/ Thinkstock/Getty Images
Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинение срещу шестима лекари от две болнични заведения в столицата, за причиняване на смъртта на родилка по непредпазливост, съобщиха от прокуратурата.

Лекари от Бургас спасиха родилка и бебе

Медиците, които ще се изправят пред съда, са д-р Лозанов и д-р Байданова - Василева от САГБАЛ "Шейново" АД и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов, и д-р Цеков от УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" ЕАД.

Случаят е от септември 2011 г. и е за причиняване смъртта на 19-годишна родилка. Според прокуратурата в САГБАЛ "Шейново" АД на жената е извършена "секцио" не по съответните критерии, което е довело до развиването на инфекция. Там лекарите са й поставили грешна диагноза, на появилите се симптоми, и са я изписали от болничното заведение, обяснява прокуратурата.

5 години затвор за лекар заради смъртта на родилка и бебето й

Впоследствие жената е приета в болница "Пирогов", където също й поставят грешна диагноза и не й оказват адекватна медицинска помощ, сочи държавното обвинение.

След като състоянието на родилката продължава да се влошава, тя е преместена в УМБАЛ "Александровска". Там й е извършена правилната операция, но по-късно жената развива сепсис, който лекарите не успяват да овладеят. Предстои насрочване на делото от съда.
БТА