СГС освободи прокурора Боян Тошев под парична гаранция
СГС освободи прокурора Боян Тошев под парична гаранция / снимка: Sofia Photo Agency

Софийският градски съд освободи под парична гаранция прокурора от Върховната касационна прокуратура Боян Тошев и варненския бизнесмен Владислав Марчев.

При специализирана полицейска операция през април заедно с тях беше задържан и районният прокурор от Варна Георги Манасиев. Според обвинението, Манасиев използвайки бизнесмена за посредник, е искал да даде на Тошев пари за да бъде назначен за началник на Районната прокуратура – Варна. Георги Манасиев също е на свобода под парична гаранция.

Паричната гаранция на прокурора от Върховна касационна прокуратура е 2500 лева, а на варненския бизнесмен Марчев – 1000 лева. Съдът прие, че и двамата нямат висящи дела, не са криминално проявени и няма опасност да се укрият и да извършат друго престъпление.

Интересно по делото е, че срещу прокурора Тошев е отпаднало и обвинението, че може да повлияе върху хода на делото. Съдията каза пред журналисти, че въпреки използваните специални разузнавателни средства, прокуратурата не е събрала достатъчно доказателства за обвинението и има още работа по това. Макар че според него, Тошев е извършил не етични действия спрямо професията.

Прокурорът по делото ще обжалва решението на съда в тридневен срок. Следващото заседание е насрочено за 1 юни.