Сезират КС заради закона за незаконно придобито имущество
Сезират КС заради закона за незаконно придобито имущество / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сезират КС заради закона за незаконно придобито имущество
58491
Сезират КС заради закона за незаконно придобито имущество
  • Сезират КС заради закона за незаконно придобито имущество

Депутати от БСП и ДПС отново сезират Конституционния съд заради закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Първия път опозицията атакуваха шест текста, които бяха обявени за противозаконни. Трима конституционни съдии обаче са излезли с особени мнение, защото смятат, че още три текста са в противоречие на конституцията. Това е и причината БСП и ДПС са сезират съда отново.

След като Конституционният съд не се е произнесъл по останали три текста, няма никакъв проблем опозиционните партии отново да го сезират заради закона за конфискацията, обясни Любен Корнезов от левицата. Прецедент в случая е, че за първи път един закон ще влезе втори път в съда. Корнезов обясни, че атакуват принцип, по който се обжалват решенията на комисията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

„Решенията на комисията се обжалват по реда на Административно-процесуалния кодекс пред административните съдилища. Искът за отнемане на имуществото се предявява пред гражданския съд. Стават два различни режима, което не е в унисон със съдебната практика. Би следвало един и същи съд да се произнесе, включително и когато се обезпечава. А те не са и подчинени спрямо един друг, не са в една йерархия", каза той.

Депутатите от опозицията оспорват и други текстове, които лишават от възможност роднините на хората, обвинени в незаконно забогатяване, да участват в процеса.